Foto: Länsstyrelsen Skåne

Två vargar vandrar i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar har setts i södra Sverige och Länsstyrelsen Skåne är övertygande om att det är två olika vargar.

Misstanken om två skånska vargar har grott hos Länsstyrelsen under en tid och nu har de fått ytterligare bevis.

Strax före klockan 10 på torsdagen förra veckan fångade en av länsstyrelsens inventeringskameror en varg på bild vid Killeberg i norra Skåne. Bara ett par timmar därefter uppmärksammades och fångades en varg på bild av flera privatpersoner i närheten av Näsum.

– Avståndet mellan observationerna är mer än fem mil, så det är ingen tvekan om att det rör sig om två olika individer, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Troligen snapphanen

Vargen som fastat på bild vid Killeberg är troligen den individ som gjort sig känd som Snapphanen. Att han kallas så är ett direkt resultat av en demokratisk omröstning arrangerad av SVT Nyheter Skåne.

Snapphanen beskrivs som ljusskygg och tillbakadragen. Helt enkelt en varg som vill vara ensam. Och han verkar trivas i skogen runt Killeberg, där han nu hängt i flera år.

– Vargen vid Killeberg skulle mycket väl kunna vara Snapphanen som under flera år har dykt upp i denna trakterna, säger Nils Carlsson.

Blekingevargen är oskygg

Vargen som under den senaste tiden observerats i gränstrakterna mot Blekinge har däremot rört sig öppet under dagtid, ett helt annat beteende än den skygga varg som kallas Snapphanen.

– Vargen i Näsum är en ny individ, säger Nils Carlsson.

Om denna varg är samma som synts i Blekinge är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.