Det var upprörda känslor på mötet på Folkets Hus i Säter, där räddningstjänsten skulle bevara på allmänhetens frågor om brandskyddets framtid. Foto: Frida Winter/TT, SVT

Folk lämnade räddningstjänstens stormöte i raseri

Uppdaterad
Publicerad

Nej, några svar på frågorna om vad som händer med samhällsskyddet framåt, tyckte inte byborna att de fick på stormötet i Folkets hus i Säter som räddningstjänsten ordnat.

Runt 200 personer från olika delar av kommunen hade kommit till Folkets hus, då räddningstjänsten bjudit in till ett öppet möte om den infekterade frågan om avtalet för deltidsbrandmän.

LÄS MER: Beskedet: Allt kommer att försämras

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Besökaren: Ett fiasko

Utöver Anders Åkerberg, som man kan höra i klippet, så var det många som var upprörda efteråt. Även före detta kårchefen Göran Johansson. Han reste sig till och med gick ifrån mötet.

– Vi reste oss upp och gick därifrån. Det var kaos. Några vart kvar, men sen gick ännu fler. Det var ett fiasko alltihop, säger han när SVT Nyheter Dalarna ringer upp.

LÄS MER: Den branddrabbade bonden: ”Har aldrig varit så in i helvete arg”

Först hade information hållits i lokalen om läget. Men när det var dags för allmänhetens frågor, så ombads de att skriva ner sina funderingar på lappar och lämna in – vilket inte föll i god jord hos åhörarna.

– Då var det flera som protesterade och det slutade i ett tumult, berättar Göran Johanson.

– Vi reagerade först på att de ingen på den främre raden från räddningstjänsten presenterade sig, och att det sen bara var räddningschefen och vice förbundschefen som skulle besvara på frågor.

Vad hade du för förhoppningar innan mötet?

– Jag hade nog inte förhoppningar, men jag är självklart intresserad av hur brandskyddet kommer se ut i framtiden då jag både bor och har företag i Stora Skedvi.

Fick du något svar på de frågorna du hade?

– Nej.

”Många upprörda känslor”

Bosse Söderlund var också på mötet i Säter. Han stannade något längre än Göran Johansson. Efter att några lappar besvarats, så fick besökarna slutligen ändå ställa frågor rätt ut.

– Sen blev det lite dialog efteråt när folk ställde frågor. Men det är som sagt upprörda känslor, för det här innebär ju att samhällsskyddet försämras.

Han berättar att han tidigare drabbats av en hjärtattack och är orolig över vad som kan hända utifall att det skulle hända igen, men då uttryckningstiden är längre.

– Vad händer om det tar tjugo minuter längre tid? Det kan de inte svara på.

Bosse Söderlund är också irriterad över vad som faktiskt lett till att deltidarna sagt upp sig och att räddningstjänsten inte gått kraven till mötes.

– Det är småpengar som nu gör att vi för sämre samhällsskydd, säger han.

LÄS MER: Det här strider brandmännen om

Är osäkra på brandutbildning

I Säters kommun så har räddningstjänsten erbjudit invånarna brandutbildning. De ska hållas vid tre tillfällen, men både Göran och Bosse är tveksamma till dem.

Göran Johansson ska inte gå dem, men det har med att göra att han har erfarenhet utifrån sin roll som tidigare kårchef i Stora Skedvi.

– Det är lite märkligt, för varför man gör det just nu och inte jobbat förebyggande innan? Undrar Göran.

Bosse Söderlund är inne på samma.

– Jag har inte bestämt mig om jag ska gå än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet