Vill slippa dyra operationer utanför länet

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarnas resultat för fjolåret blev plus 186 miljoner kronor vilket var 70 miljoner bättre än väntat.

Det påbörjade spar – och effektiviseringsarbetet ska nu fortsätta med fler operationer på hemma plan.

– Vi har ju en plan på att ta hem 700 miljoner till 2019 och det gör man ju inte utan att det märks ute hos personalen och hos patienterna, säger landstingsdirektör, Karin Stikå Mjöberg.

Landstingsledningen går nu vidare med del tre av det spar– och effektiviseringsarbete som påbörjades 2015 och som sannolikt gjort att det blev ett positivt resultat för fjolåret.

”Ska minska onödig hyrköp”

Nu under 2017 ska sjukvården i länet minska sin kostnadskostym med 70 miljoner kronor.

– Tanken är att vi bland annat ska minska onödiga hyrköp och vi ska minska hyrläkare. Och det känns som att vi har en strategi för det, säger landstingsrådet Elin Norén (S).

Landstinget försöker få mer fart på den egna verksamheten och ska då slippa betala dyrt för operationer utomläns.

Vill använda överskottet till att satsa på personal

– Vi har väldigt många vakanser som vi vill tillsätta, så det vi måste vi jobba med samtidigt. Och därför kan vi använda en del av de här pengarna, som vi gör nu, i överskott till att göra satsningar på personal. Jag tror att det är jätteviktigt, säger Elin Norén.

På vilket sätt kan ni stödja den personal som fortfarande finns?

– Det handlar framför allt om att rekrytera kollegor, se till så att det är fullt med folk på våra vårdavdelningar så att man har tillräckligt många sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och servicepersonal  för att kunna klara verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.