Arkiv/ Sätramordet Foto: SVT

17-åring knivhögg rival – döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring från Gävle som i vintras knivdödade en 16-årig pojke på en gångstig i stadsdelen Sätra i Gävle dömdes idag av Gävle tingsrätt för mord, till tre år och två månaders sluten ungdomsvård.

Det var i början av februari som en död 16-årig pojke hittades på en cykelväg i stadsdelen Sätra i Gävle. Så småningom anhölls och häktades den nu dömde 18-åringen som också en bit in i utredningen erkände att det var han som dödat 16-åringen. Han har dock hävdat att det var i nödvärn då han ska ha kommit i bråk med 16-åringen.

LÄS MER: 16-åring knivskuren i halsen

Tonåring hittad död i Sätra

Den förklaringen har dock ifrågasatts av åklagaren i målet, Therese Stensson, som istället har hävdat att överfallet var planlagt. Hon menar att 17-åringen, som under häktningstiden har hunnit fylla 18, följt efter den andre till en lämplig, undanskymd plats, och där genomfört attacken.

Orsaken tros vara en tilltrasslad kärleksrelation, där en en yngre flicka har varit inblandad.

Åklagaren hade yrkat på det strängaste straffet, fyra års sluten ungdomsvård, som kan ges när det handlar om ungdomsvård.  Men tingsrätten har inte helt gått på åklagarens linje utan fastställt straffet till tre år och två månader inom den slutna ungdomsvården.

Förutom det straffet skall också 18-åringen betala ett skadestånd på sammanlagt 130 000 kronor till offrets anhöriga.

Straffvärde 16 års fängelse

Att tingsrätten inte dömer till vanligt fängelse beror på att den dömde ynglingen var under 18 då brottet begicks. Vid en samlad bedömning finner dock tingsrätten att straffvärdet för mordet, om fängelsestraff skulle utdömts, anses vara fängelse i 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåring hittad död i Sätra

Mer i ämnet