Den misstänkte 17-åringen på väg till häktningsförhandling misstänkt för mord på en pojke i Gävle i februari 2017. Foto: SVT

Sätramordet: 17-åring är inte psyksjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den rättspsykiatriska undersökningen mot den 17-åring som i vintras dödade en ett år yngre pojke på en cykelväg i Sätra i Gävle, presenterades under fredagen, och den visar att 17-åringen inte lider av någon psykisk störning och därför inte behöver vård.

Det var i början av februari som en död 16-årig pojke hittades på en cykelväg i stadsdelen Sätra i Gävle. Så småningom anhölls och häktades en 17-årig pojke, från Gävle som också en bit in i utredningen erkände att det var han som dödat 16-åringen. Han har dock hävdat att det var i nödvärn då han ska ha kommit i bråk med 16-åringen.

Åklagaren åtalade 17-åringen för mord, och tingsrätten fann i slutet av juni att 17-åringen var skyldig, men att han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, innan rätten bestämmer påföljd.

Tonåring hittad död i Sätra

Allternativa påföljder

De alternativ som fanns var att 17-åringen kunde dömas till fängelse eller sluten ungdomsvård om han ansågs vara frisk. Men i det fall han ansågs lida av någon allvarlig psykist störning, så skulle domen bli sluten rättspsykiatrisk vård.

Eftersom undersökningen nu slagit fast att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning så kommer påföljden troligen att bli sluten ungdomsvård eller fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåring hittad död i Sätra

Mer i ämnet