Ingen tog dödade pojkens rädsla på allvar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom mordåtalet mot den 17-åring i Gävle som misstänks ha överfallit och dödat en 16-årig pojke i stadsdelen Sätra i Gävle.

16-åringen hade några månader innan han blev dödad berättat för flera personer att han blivit jagad av 17-åringen och dennes kompisar. Vid ett av tillfällena ska 16-åringen ha nämnt att han ska ha blivit hotad med kniv. En av de som får höra om detta är 16-åringens fostermamma.

Ingen polisanmälan från skolan

Även en lärare på Sätraskolan skall i rättegången vittna om att 16-åringen sökt upp henne, strax före jul, och berättat om hoten från 17-åringen. Han ska då ha varit märkbart rädd efter det som hänt.

Tonåring hittad död i Sätra

Men ingen av de personer som fick höra vad som hänt tog 16-åringens rädsla på allvar. Ingen gjorde någon polisanmälan. Inte fostermamman, inte vännerna, inte heller läraren på skolan, som 16-åringen vänt sig till.

Pågående konflikt

Av stämningsansökan och förundersökning om brottet framgår att det inte var en akut händelse som ledde fram till överfallet, utan att det var en pågående konflikt mellan de båda unga männen som slutade med att den 16-årige pojken blev dödad.

Foto: SVT

Centralfigur i utredningen är en ung flicka, som båda de unga männen haft ett förhållande med. Där söker åklagaren anledningen till 17-åringen attackerade och dödade 16-åringen. Bland annat finns uppgifter om att den unga flickan ska ha sagt att hon blivit våldtagen av 16-åringen. Uppgifter som inte är styrkta av förundersökning och åtal.

Hoten var okända

Uppgifterna om att 16-åringen känt sig hotad av den nu åtalade 17-åringen och att han berättat för sin omgivning om detta kom aldrig  till polisens kännedom. De hoten utreddes aldrig utan blev kända när polisen började utreda händelserna den 9 februari i år. Dagen då den 16-årige pojken blev dödad på en cykelväg när han var på väg till skolan.

Den åtalade 17-åringen har erkänt att det vara han som dödade 16-åringen, men att det skedde i nödvärn, då han själv blev attackerad. En version som åklagaren helt avfärdar varför 17-åringen är åtalad för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåring hittad död i Sätra

Mer i ämnet