Foto: SVT

Svenska kyrkan får ny roll i samarbetet med Ria

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Gävle lämnar rollen som huvudman i Ria Hela Människan i Gävle. Kyrkorådet i Gävle pastorat har beslutat att istället teckna ett så kallat samverkansavtal med föreningen.

– Ja, vi lämnar vårt huvudmannaskap. Vi väljer att göra det här för att det blir begreppsförvirring, säger Roberth Krantz (S), ordförande kyrkorådet och fortsätter.

– Nu blir det tydligare. Vi kommer att komma överens med Ria om hur mycket pengar vi ska ge, vad vi ska bidra med och vad Ria ska göra med det här pengarna. Det blir en diskussion oss mellan, säger Roberth Krantz (S).

TV: Ria – en fristad för utsatta människor

Är det här ett sätt att kontrollera var pengarna går till?

– Tidigare har vi inte ställt några krav på vad våra bidrag används till, men nu gör vi det på ett sätt ja, säger Roberth Krantz.

”Kortsiktigt tänkt”

Kritiker menar dock att beslutet är att tänka kortsiktigt och att ansvaret blir otydligt och allt för beroende av vilka som sitter i kyrkorådet för tillfället.

Ria Hela Människan jobbar med fokus på socialt arbete och hjälper de mest utsatta i samhället.

LÄS MER: Ria får 400.000 för sitt arbete med EU-migranter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.