Folkinitiativet Rösta om Stornorrland på väg till Regionens hus i Östersund med namnunderskrifterna för en folkomröstning. Foto: Greta Hansson Vikström /SVT

Drygt 20 000 skrev under

Uppdaterad
Publicerad

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland lämnade under torsdagen över drygt 20.000 underskrifter till Margareta Winberg (S). Det innebär att Jämtlands län kan vara närmare en folkomröstning i storregionfrågan.

Idag lämnade initiativtagarna över namnunderskrifterna till regionföreträdaren Margareta Winberg (S) vid Regionens hus i Östersund. Var femte röstberättigad länsbo skrev under på listorna.

– Det här känns jätteroligt. Varenda namn är en politisk diskussion och tillsammans har vi delat på arbetet, säger Mattias Warg, initiativtagare.

Storregion

Fråga för regionfullmäktige

Under onsdagen skrev SVT Jämtland om centerpartisten Elin Lemon som försöker skynda på processen i regionfullmäktige om att besluta om en eventuell folkomröstning.

”Respektera folkets vilja”

Mattias Warg menar att lagstiftningen kring en folkomröstning är grov men inte lika detaljerad.

– Det är upp till oss och politikerna att få till en så bra folkomröstning som möjligt. Vi tycker att man ska respektera folkets vilja, säger han.

Klar marginal

20.000 underskrifter är en klar marginal över det 10-procentiga minimumstrecket av länets befolkning som måste skriva under för att få en folkomröstning.

Sedan är det regionfullmäktige som beslutar om en folkomröstning ska bli av eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet