Foto: SVT

Norinder ser inga hinder

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för Jönköping Airport, Sten Norinder menar att det inte finns något som hindrar Jönköpings kommun från att upphandla en ny flyglinje.

– Så vitt jag förstår så är det görbart. Flygplatser som har trafikplikt ska Trafikverket upphandla, men det har inte vi, säger Sten Norinder.

Det finns inga garantier för att flyglinjen till Frankfurt kommer finnas kvar i framtiden. En offentlig upphandling skulle innebära att alla flygbolag i Europa kan vara med och tävla om att flyga mellan Jönköping och någon annan europeisk flygplats, och vilken det blir kommer upphandlingen få avgöra.

EUROPALINJE

–Vi gör ju en upphandling och vi har inte låst vart vi ska flyga. Det kan bli Amsterdam eller Berlin, men högst på listan står Frankfurt, säger Sten Norinder.

Viktig för näringsliv

Sten Norinder tycker också det är rimligt att man med offentliga medel går in och stöttar flygtrafiken med förlustbidrag för att man ska kunna upprätthålla en flyglinje. Enligt honom är flygplatsen viktig för näringslivet:

–Det betyder så mycket att det är nog värt att sätta ett par kronor för att det ska fungera. Precis som med länstrafiken handlar det om infrastruktur alltihopa.

Flygbolaget BMI som trafikerar sträckan Karlstad-Jönköping-Frankfurt uppger att de går med förlust, trots att man har bra beläggning på flygen.Risken finns att de helt sonika lägger ner trafiken.

Vinstförutsättning

Men Sten Norinder menar att det på sikt finns förutsättningar för vinst i en flyglinje till Jönköping, och under tiden bör man kunna gå in och stötta operatören med skattemedel.

–Jag hoppas och tror att om vi kan hålla det här under armarna under några år, så tror jag vi kan få lönsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EUROPALINJE

Mer i ämnet