I samband med spädbarnens dödsfall startade kommunen en egen utredning för att ta reda på om man brustit i sina rutiner. Foto: SVT

Kommunen ser inga brister efter spädbarnens död

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten brast inte i sina rutiner när två spädbarn dog i en bostad i Eksjö kommun i somras. Det visar kommunens internutredning.

Det var i slutet av juli som två spädbarn hittades avlidna i en bostad i Eksjö kommun. En man och en kvinna greps då misstänkta för vållande till annans död.

Startade en internutredning

I samband med dödsfallen startade kommunen en egen utredning för att ta reda på om man brustit i sina rutiner. Den har nu kommit fram till att Socialtjänsten inte brustit i hanteringen av fallet.

Döda spädbarn

”Av den interna utredningen, och granskningen av dokumentation av journaler, processer och rutiner, framkommer ingen brist som kan kopplas samman med händelsen. Handläggningen bedöms ha följt den lagstiftning och de rutiner som gäller”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Skickat till IVO

Under den tid då spädbarnen fick vård på sjukhus i samband med födseln gjordes flera orosanmälningar till socialtjänsten i Eksjö. Trots det anser alltså kommunen att ärendet hanterats felfritt. Kommunens utredning har visat att samtliga inblandade hade kännedom om ärendets gång och kommunen bedömer därför i sin utredning att det inte fanns en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom socialtjänstens ansvar och uppdrag.

Eksjö kommun har nu skickat beslut och utredning till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Polisutredningen mot spädbarnens föräldrar pågår och åklagare och polis väntar fortfarande på obduktionsresultatet. Föräldrarna greps i slutet av juli men släpptes efter ett par dagar. De är dock forfarande misstänkta på sannolika skäl för att ha vållat sina barns död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda spädbarn

Mer i ämnet