Foto: SVT

”Domen är helt obegriplig”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren är mycket kritisk till de friande domarna i Göta Hovrätt.

– Vi är mycket förvånade över domen, säger kammaråklagare Pernilla Törsleff. Vi kan inte förstå hur hovrätten kan komma fram till de slutsatser de gör. I vissa delar är den helt obegriplig.

Den kritiserade domen från Göta hovrätt handlar om en skottlossning på Öxnehaga i Huskvarna förra sommaren: Det var i mitten av juli förra året som två personer som färdades på en moped besköts – en av männen träffades av flera skott i bland annat magen, höften och bröstet men överlevde. Den andra mannen klarade sig utan skador. I tingsrätten dömdes en 23-årig man till 10 års fängelse för mordförsök medan den ett år yngre mannen fick till åtta månaders fängelse för vapenbrott och skyddande av brottsling.

Mordförsök på Öxnehaga

”Extremt märkligt”

Men nu gör alltså Göta Hovrätt en helt annan bedömning – trots att 23-åringen erkänt skotten menar hovrätten att det kan ha varit flera personer på platsen och att det därför inte är säkert att 23-åringens erkännande stämmer. 23-åringens advokat Leif Silbersky drev linjen att det kan ha legat andra motiv bakom hans erkännande, och att hovrätten därför skulle bortse från det:

–Hans erkännande bygger inte på fakta, utan kan bygga på att han tar på sig brottet av ett eller annat skäl, säger Leif Silbersky.

Redan innan hovrätten meddelade sin dom stod det klart att männen inte skulle dömas till några längre straff, eftersom de försattes på fri fot två dagar efter att hovrättsförhandlingarna avslutats. Hovrätten valde också att gå på Silberskys linje och 23-åringen friades helt från anklagelserna om mordförsök. Det enda straff 23-åringen dömdes till var fyra månaders fängelse för vapenbrott. Den andre mannen dömdes endast till dagsböter för ringa vapenbrott. Men hovrättens resonemang har åklagare Pernilla Törsleff mycket svårt att förstå:

– Här tycker vi att hovrätten har gjort en märklig bedömning på flera punkter. Det finns ett erkännande som dessutom stöds av en hel del övrig bevisning. Jag anser att hovrätten har gjort en extremt märklig bevisvärdering, säger hon.

Ovanlig kritik

Det hör till ovanligheterna att åklagaren i ett fall går ut och kritiserar en dom i så här skarpa ordalag, men Pernilla Törsleff menar att hovrättens domslut har sådana brister att det inte kan passera förbi obemärkt:

–Vi kan inte riktigt släppa det här, utan kommer föra upp det här för diskussion uppåt. Det här behöver tittas på på ett högre plan.

Enligt Pernilla Törsleff är det för tidigt för att säga om domen kommer överklagas till Högsta Domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Öxnehaga

Mer i ämnet