Konkursförvaltaren: ”Inriktningen är att starta liftarna nästa helg”

Uppdaterad
Publicerad

Stora investeringar och dålig lönsamhet – så förklarar konkursförvaltaren Hans Andersson Dundrets konkurs. Men han är samtidigt optimistisk: ”Ambitionen är att hitta en lösning så att verksamheten kan fortsätta”.

Dundret är dagen efter konkursbeskedet en öde anläggning. Liftarna står stilla och endast ett par gäster som varit inbokade sedan tidigare bor på hotellet.

I receptionen försöker personalen svara så gott de kan på samtal från gäster och kunder som bokat boende och som undrar vad som händer nu.

Krisen på Dundret

Anställda blir uppsagda

På plats på skidanläggningen finns också konkursförvaltaren Hans Andersson som kommit upp för att träffa personalen. 

– Nu upphör bolaget och de anställda blir uppsagda, men de är tryggade med statlig lönegaranti, berättar han.

Kommer ni att kunna driva anläggningen vidare?

– Vi jobbar på att så snart som möjligt kunna starta upp liftsystemet i första hand, däremot tror jag att det kommer att vara svårt att hålla hotelldelen öppen under resterande del av säsongen. Just nu är vi i full görning med att informera de som bokat boende i förväg att boka logi på annat håll, säger Hans Andersson.

Gäster förlorar pengar

Men för de som bokat boende och betalat kontant är pengarna förlorade.

– Har man betalat med kort finns däremot möjlighet få tillbaka pengarna genom ett trygghetssystem enligt konsumentkreditlagen.

LÄS ÄVEN: Konkursen berör inte stugägarna

När öppnar backarna?

– Vi jobbar med att kunna starta upp med sprutning av snö och preparera backarna. Inriktningen är att starta liftarna nästa helg men inget är klappat och klart ännu. 

De drabbas av konkursen

Som SVT Nyheter Norrbotten berättat tidigare har både Gällivare sportklubb och skidgymnasiet övergett Dundret och tränar istället i Kiruna. Anledningen är att Dundret krävt mer betalt och varken skidgymnasiet eller GSK anser sig längre ha råd.

– Jag förstår att det är en viktig del för kommunen att de ska kunna träna i backarna och jag hoppas och tror att vi ska hitta en lösning på det.

Vilka är de stora fodringsägarna?

– Det är Sparbanken Nord som står för den stora kreditvolymen, även norrlandsfonden och ett antal leverantörer drabbas av konkursen.

”De har inte lyckats”

Varför det blev det såhär?

– De har inte lyckats få lönsamhet, det är det enkla svaret. De har gjort stora investeringar men det innebär också att de får en skuldtyngd balansräkning och stora avskrivningar. I slutändan har man haft en likviditetsbrist, säger Hans Andersson och fortsätter:

– Men en konkurs behöver inte betyda att sagan är all. Min ambition är att hitta en lösning så att verksamheten kan fortsätta i någon annan form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Dundret

Mer i ämnet