Foto: SVT

Sjukvårdspolitikern om hjärtvården för barn: ”Jag är väldigt irriterad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Örebros rapportering om att barnkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) glesar ut rutinkontrollerna för barn med hjärtfel, då en del barn gå ett år över tiden, har starka reaktioner väckts.

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) ordförande i regionstyrelsen har kallat både hälso- och sjukvårdsdirektören och verksamhetschefen på USÖ till ett möte för att få mer information.

– Jag är väldigt irriterad på att den här informationen inte har nått oss politiker och vi måste naturligtvis säkerställa att det fungerar, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Hjärtebarnen

”Lider verkligen med föräldrarna”

Tidigare har SVT Nyheter Örebro berättat om sjuåriga Alicia som hjärtopererats två gånger och som ska kontrolleras en gång per år. En bedömning gjord av läkarna på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg som utförde operationerna. Enligt hennes föräldrar har Alicia i princip aldrig fått komma i tid till barnkliniken på USÖ som utför rutinkontrollerna. 

– Jag lider verkligen med föräldrarna och förstår deras oro. Därför kommer jag ta upp det här på en gång, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Läs mer: Hjärtebarnsförbundet: ”Riskfyllt att glesa ut kontrollerna”

Andreas Ohlin är verksamhetschef på barnkliniken på USÖ och menar att situationen är ansträngd. Det blir besvärligt både för föräldrarna och för de som arbetar med kontrollerna. 

– Vi vill förstärka vårt hjärtteam och lägga mer sjuksköterskeresurser där. Vi har pratat om under den här hösten eftersom det har varit extra svårt för hjärtteamet, säger Andreas Ohlin.

Nya rekryteringar på gång

Ett av problemen är att läkarna som utför kontrollerna också täcker upp på nyföddhetsavdelningen på USÖ och tiden räcker inte till. Andreas Ohlin arbetar nu för att rekrytera en ny läkare till nyföddhetsavdelningen och hoppas därmed att barnhjärtläkarna kan lägga mer tid på rutinkontrollerna av de hjärtsjuka barnen.

– Den signal jag nu har fått är att man rekryterar både en specialist och en sjuksköterska, så redan efter nyår ska det bli bättre, men jag vill ändå ha ännu mer muntlig information i frågan, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärtebarnen

Mer i ämnet