Foto: TT

300 förlorar sin nuvarande tjänst på Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

300 personer berörs när Migrationsverket omorganiserar till följd av avvecklandet av en mängd asylboenden. Detta är första steget i att minska antalet anställda på Migrationsverket.

I början av december rapporterade SVT att personalen på Migrationsverket står inför en stor omställning och att de kan tvingas minska antalet anställda med 1.800.

Nu har Migrationsverket inlett arbetet för att minska organisationen och bland annat Örebro är först ut.

– Det är många boenden som avvecklas just nu i region mitt och det är ungefär 300 personer som berörs, säger Kristina Hwargård, tillförordnad HR-chef för Migrationsverket.

Kristina Hwargård. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

Väntat skeende

Magnus Önnestig som är chef för region mitt på Migrationsverket förklarade i december att detta är en följd av att fler och fler asylboenden avvecklas.

Kristina Hwargård instämmer – Region mitt, dit Örebro tillhör, är den region som har haft flest asylboenden i landet. Färre kommer behöva jobba med mottagandeverksamhet och fler kommer att jobba med prövning av ärenden, men inte tillräckligt många.

– Det är framför allt boendevärdar och ansvariga ute på boendena som berörs. Vi kommer börja med att försöka erbjuda andra arbeten någon annanstans, säger Kristina Hwargård.

Många måste gå

Men med arbeten någon annanstans menas inom Migrationsverket. Det innebär att det kommer bli svårt för dem som inte är beredda att flytta till en annan ort.

– Arbetsförmedlingen har informerats om att situationen. Vi kommer inte klara neddragningen utan uppsägningar, säger Kristina Hwargård.

Region Mitt

Migrationsverket har i dag 1 100 medarbetare i region Mitt. Hela myndigheten har cirka 8 400 medarbetare.

Region Mitt omfattar Migrationsverkets verksamhet i Värmlands län, Dalarnas län, Örebro län, Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.