”Jag har väldigt svårt för maktkoncentrationer”, berättar Annika Lillemets (MP). Foto: Bildmontage

Lillemets (MP): ”Vill kunna se mig själv i spegeln”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Miljöpartiet för första gången suttit en halv mandatperiod i regeringsställning, men det har stormat ordentligt internt. Och den östgötska riksdagsledamoten Annika Lillemets är en av dem som kritiserat partiet hårdast.

Vi träffar Annika Lillemets i halvtid på hemmaplan i Linköping. Innan det är dags att åka till Stockholm och riksdagshuset. Men arbetet blir nu annorlunda. Hon har i protest avsagt sig alla partiuppdrag. Men sitter kvar i riksdagen för miljöpartiet. Så frågan är vilka hon företräder nu?

– Jag kommer att fortsätta att jobba för grön politik som den är beslutad i partiprogram och på kongresser, säger Annika Lillemets.

Halvtid i politiken

Men kommer du att rösta med partiledningen nu?

– Ja det är grunden naturligtvis.

Avgick i protest

Men där har det skett vissa undantag. Hon med flera har varit öppet kritiska till miljöpartiets kompromisser i ett antal frågor. Sveriges närmande till NATO, migrationspolitiken och försäljningen av Vattenfalls kolgruvor.

Till slut sparkade partiet två kritiska talespersoner i utrikes och EU-frågor. Då avgick även Millemets i protest. Men att hoppa av miljöpartiet helt har hon inte funderat på.

– Nej jag ser att jag har en uppgift att fylla. Det är många som vill diskutera grön idéologi och vart vi är på väg.

”Måste kunna se mig själv i spegeln”

Hur kommer det sig att just du säger emot?

– Jag har väldigt svårt för maktkoncentrationer. Min mamma kom som flykting till Sverige 1944 och hade flytt från Sovjet. Som var ett väldigt centraliserat och förtryckande system. Och när jag ser sådana tendenser i mitt eget parti, då reagerar jag för att kunna se mig själv i spegeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet