Foto: TT

Restriktioner hävda efter Newcastlesjuka

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket häver nu övervakningsområdet i Norrköping, som upprättats på grund av konstaterad Newcastlesjuka.

– Det innebär att det är fritt att transportera fåglar i området, alla restriktioner är hävda, säger Helen Loor länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland.

Skyddsområde i Linköping ändras

Skyddsområdet i Linköping ändras också till övervakningsområde, vilket underlättar för gårdar som ligger inom området.

– Det betyder att de som finns inom den inre zonen inte längre behöver hålla sina fjäderfän inomhus, dock gäller fortsatta restriktioner för transporter, säger Helen Loor.

Oförändrat i Motala

I Motala är däremot är läget oförändrat.

– Det här styrs på tid, från det att den första desinficeringen, där djuren avlivas räknas dagarna. Efter 21 dagar ändras skyddsområde till övervakningsområde. Efter 30 dagar släpps restriktionerna om inget nytt inträffar, berättar Helen Loor.

Insamling av data

Vidare berättar hon att smittspårning pågår och att man har samlat in prodduktionsdata från flera besättningar för att övervaka eventuella förändringar. Eftersom de drabbade gårdarna upptäckt smittan just på grund av en sjunkande produktion.

– Det är ett stort antal besättningar 38 stycken varav 33 ligger i Östergötland, det görs för att kunna se om det sker några förändringar, säger Helen Loor.

Den insamlade datan har inte visat på några ytterliggare misstänkta utbrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.