”Linköpings politiker måste rädda vår sjö”

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerbys kommunledning har fått nog. Sjön Yxern har sjunkit för mycket. Nu kräver de att Linköpings kommunala energibolag Tekniska Verken omedelbart slutar tömma sjön på vatten.

Vimmerbys kommunpolitiker hade möte idag, måndag. Ett extrainkallat möte för att rädda sjön Yxern vars vattennivå har sjunkit med en meter i år. 

– Det är en tankbil med vatten som försvinner från sjön varje minut, berättar kommunalrådet i Vimmerby, Tomas Peterson (M). Han och hans kollegor i kommunledningen har nu författat ihop skarpa skrivelser som de ska skicka till länsstyrelsen, Tekniska Verken och Linköpings kommun, där de kräver att avtappningen av vatten från sjön omedelbart stoppas.

– Det är inte för sent, men det är jäklar anamma dags att göra nåt nu, säger Tomas Peterson.

Skärper tonen

Kampen om att rädda den sjunkande sjön har pågått länge, men Tekniska Verkens rådgivande jurist har sagt att den vattendom som finns från 1938 gäller. Vimmerbys kommunledning anser därremot att man har fått klartecken från kammarkollegium om att domen inte alls behöver följas om Sjön ska räddas.

Eftersom Vimmerby inte lyckats övertyga Tekniska Verken så vänder man sig nu också till Linköpings politiker för att se till så att de sätter press på sitt kommunala bolag.

– Vi når inte fram till nån förändring när vi pratar med Tekniska Verken, så nu skärper vi tonen, luckorna måste stängas, sägger Vimmerbys kommunalråd Tomas Peterson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.