Mannen hittades död i en utbränd minibuss i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping i juni 2016. Foto: TT

Livstids fängelse för mord i Klockaretorpet

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig man döms till livstids fängelse för mordet i Klockaretorpet i Norrköping i juni förra året. En 25-årig man döms för skyddande av brottsling till ett och ett halvt års fängelse. Offret hittades död i en brinnande bil.

Det var den 22 juni som en man hittades död i en brinnande bil i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping. Kroppen var så svårt brännskadad att den till en början inte gick att identifiera. Se hela inslaget i SVT Play

I december åtalades en 45-årig man för mord och en 25-årig släkting åtalades för medhjälp, och under måndagen dömdes båda för mord respektive skyddande av brottsling.

Mord i Klockaretorpet

”Mycket brutalt mord”

Motivet till mordet ska ha varit svartsjuka och hämnd, enligt domen. Den mördade mannen och 45-åringen ska ha varit kompanjoner, och offret trodde han skulle en träffa en tjej han hade haft kontakt med, enligt åklagaren.

Läs mer: Detta har hänt

När offret trodde att han skulle möta tjejen ska 45-åringen ha slagit mannen med en hammare eller liknande. Därefter ska han ha tänt eld på bilen offret satt i medan denne fortfarande levde, något rätten menar att 45-åringen var på det klara med.

– Det är ett väldigt fult brott. Det är väldigt allvarligt våld och brutalt mord. Även tillvägagångssättet, att han lurar dit målsäganden och tände eld på honom medan han fortfarande levde, säger kammaråklagare Anna Hjorth idag

Under utredningen har 45-åringen genomgått en rättpsykiatrisk undersökning, där man kommit fram till att han inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Visste inte att mannen levde

25-åringen dömdes under måndagen för skyddande av brottsling, trots att han stod åtalad för medhjälp till mord. Rätten anser att han inte visste om att mannen i bilen fortfarande levde, och kan därför inte dömas till medhjälp.

Den 17-åriga flicka som tidigare misstänkes för att ha varit inblandad i mordet släpptes tidigt i utredningen. Hon har under rättegången varit åklagarens vittne och blev helt friad från alla misstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Klockaretorpet

Mer i ämnet