Foto: Arkivbild/SVT

Inget vite för Attendo

Uppdaterad
Publicerad

Attendo slipper vite för underbemanning på Åleryds äldreboende i Linköping. Det har äldrenämnden beslutat.

Tanken bakom att avtala om bemanning på Åleryd var att säkerställa ett minsta antal anställda som direkt tar hand om de äldre.

Efter ett halvårs utredande anses avtalet nu så otydligt att Attendo slipper betala straffavgift. Enligt avtalet  går det inte att skilja på vård- och omsorgspersonal och andra anställda – till exempel städare och administratörer.

Olika sätt att räkna

Det var i våras som kommunens kvalitetskontor pekade på kraftig underbemanning på boendet och ett vite till Attendo på flera hundratusentals kronor föreslogs.

Men enligt Attendo stämmer inte kommunens beräkningar, som var baserade på ett grundschema. Utöver den personalen finns dessutom personal som arbetar enligt ett serviceschema, vilket kan förklara skillnaden i kommunens och företagets beräkningar.

I svaret från Attendo framkommer att kravet på bemanning är uppfyllt under maj-juni, med viss brist i juli.

Löpande redovisningar

Uppgifterna från Attendo är rimliga, menade äldre- och omsorgsförvaltningen, och föreslog att någon sanktionsavgift därför inte skulle utgå.

Det blev också äldrenämndens beslut.

Däremot ska företaget fortlöpande göra kvartalsvis redovisningar av bemanningen resten av avtalstiden, det vill säga under två år framåt.

Oppositionen godtar inte de senaste slutsatserna och anser att det material som Attendo lämnade in först efter månader av påstötningar inte är tillförlitligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.