”Vi stängde av vattnet som en säkerhetsåtgärd”, säger Jonas Aaw, chef vatten- och avloppsavdelningen. Foto: Arkivbilder

Stängd vattentäkt öppnas igen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Alvatäkten stängdes för nio dagar sedan då vattnet innehöll för höga halter av nitrit. Halterna har nu minskat så pass mycket att vattnet från täkten kan drickas när det späs ut.

Den 21 juni stängdes råvattentäkten i Alva på södra Gotland efter att Region Gotland upptäckt förhöjda nitrithalter i vattnet. Vattentäkten stängdes då av.

En säkerhetsåtgärd

– Halterna har hela tiden varit under livsmedelsverkets gränsvärden men vi stängde av vattnet som en säkerhetsåtgärd, säger Jonas Aaw, chef vid Region Gotlands vatten- och avloppsavdelning.

Sedan stängningen har vattnet mätts kontinuerligt och regionen har haft kontakt med Livsmedelsverkets toxikologer och deras vattenkatastrofgrupp VAKA.

Läs mer: Vattentäkt stängs mitt i vattenbristen

Blandas ut med dricksvatten

Vid de senaste mätningarna har halterna av nitrit sjunkigt så pass mycket att vattnet nu kan användas om det späs ut med annat dricksvatten innan det når abonnenterna.

Vattnet från Alvatäkten används inte normalt men eftersom vattenbristen på Gotland blivit akut den senaste tiden så har regionen tvingats ta vatten därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.