Foto: SVT/Ylva Esping

Trafikverkets entreprenör hade inte förhandlat med facket

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstadsföretagaren är skyldig att förhandla med facket om att han tog in andra bolag. Men det har han inte gjort.

Trafikverket har satt upp stängsel längs järnväg i Skåne och Småland under de senaste månaderna. Ett av de företag som Trafikverket, men tidigare också Fortifikationsverket, har anlitat är ett fåmansföretag utanför Kristianstad som har haft kollektivavtal med IF Metall i många år. Och genom det kollektivavtalet har företaget förbundit sig att följa medbestämmandelagen, mbl. Därför är de skyldiga att förhandla med facket innan de tar in andra företag.

– Det står dem ju fritt att ta in utländska företag eller vilka företag de vill. Men de ska förhandla innan de gör det. Det är ju där som vi som fack kan komma in och kolla så att det är sjyssta villkor och att de betalar skatter och såna saker, säger Anders Throbäck som är ombudsman på IF Metall Östra Skåne.

Stängselgranskning

Har pågått i många år

Det var först efter vi började ställa frågor i började ställa frågor till IF Metall som Kristianstadsföretagaren berättade för facket vilka företag han hyrt in. Detta trots att IF Metall och Kristianstadsföretagaren undertecknade ett kollektivavtal redan för 10 år sedan där det står att det måste vara en förhandling innan nya bolag tas in. Och trots att Kristianstadsföretagaren har samarbetat med de två bolagen, ett svenskt och ett rumänskt, även tidigare. 2011 satte de staket på F17 i Kallinge.

Hur ser du på att ett företag som ni har kollektivavtal med tar in underentreprenörer utan att informera er?

– Det ser jag allvarligt på. När man ska göra något som är en viktigare förändring i sin verksamhet så måste de inte bara informera utan förhandla. Gör de inte kan vi kräva eventuellt skadestånd. Exakt hur det ser ut får vi återkomma till när den förhandlingen är avslutad, säger Anders Throbäck.

Har beatalat skadestånd

Efter vår intervju har IF Metall nått en överenskommelse med Kristianstadsföretagaren som går ut på att han ska kompensera för att han inte förhandlat. Men exakt vad den överenskommelsen går ut på vill inte den ansvariga ombudsmannen berätta.

Och även om IF Metall vetat om vilka företag som Kristianstadsföretagaren anlitat är det inte säkert att de fått insyn i exakt vilka villkor som gäller för de som är anställda där. Företagen som Kristianstadföretagaren har anlitat har just nu inga kollektivavtal och inga fackliga medlemmar.

Men det kan ju vara så att även utan kollektivavtal så är villkoren helt ok?

– Det finns ju givetvis en möjlighet till det. Men jag har aldrig varit med om det hittills, säger Anders Throbäck.

FOTNOT: Kristianstadsföretagaren hävdar att han har informerat facket om att han har tagit in de här andra bolagen. SVT har då bett honom att skicka ett protokoll som kan styrka detta, men har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet