Pissed Elin ska vara en del av konststråket runt Växjösjön. Foto: Växjö kommun/SVT

Eva Johansson (C): ”Nya uppgifter för mig”

Uppdaterad
Publicerad

När kultur- och fritidsnämnden fick presenterat för sig vilket konstverk som juryn valt berättades det muntligt utan protokoll. Det finns inget protokoll från mötet där juryn bestämde vilket konstverk de skulle förorda.

Enligt P4 Kronoberg ska konstchefen Nicolas Hansson i ett svar till en upprörd Växjöbo ha skrivit att juryn var enhällig när de valde konstverket Pissed Elin. Men det är nu oklart om juryn var enig eller inte.

– Här står ord mot ord, någon av dem ljuger, säger Eva Johansson (C) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

Debatten om Pissed Elin

Det var när tre förslag på konstverk för att hedra Elin Wägners minne skulle väljas ut och bli ett som det nu uppstått en diskussion om.

– Vi har fått uppgifter om att juryn var enhällig i beslutet, men nu säger en person i juryn att personen visst haft synpunkter, säger Eva Johansson.

– Så nu står ord mot ord. Men jag har fortsatt förtroende för Nicolas Hansson, säger Eva Johansson.

Folket avgjorde

Men Eva Johansson berättar att det ändå var folkets röst som avgjorde vilket konstverk det till slut skulle bli, inte juryns förslag.

– Folkets röster föll på det här konstverket och det är viktigast. Sen om den här juryn var enig eller inte har mindre betydelse, säger hon.

– Vad juryn kommit fram till fick vi berättat muntligt i nämnden, men jag kommer från och med nu alltid kräva papper och protokoll, säger Eva Johansson.

Efter att det under förmiddagen framkommit uppgifter om att juryn valde ett annat alternativ än Pissed Elin så säger Eva Johansson att det är nya uppgifter för henne. Hon står fast vid att uppgifterna som redovisades vid kultur- och fritidsnämndens möte var att det var en enhällig jury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet