Konstchefen ”skrev fel”

Uppdaterad
Publicerad

I ett svar till en upprörd Växjöbo om varför kommunen valde Pissed Elin skriver kommunens konstchef att juryn enhälligt valt konstverket, men det är inte sant enligt P4 Kronoberg.

Diskussionen om konstverket Pissed Elin i Växjö fortsätter.

Konstchefen Nicolas Hansson skriver i ett brev till en upprörd Växjöbo att det var en enhällig jury som förordade Sara Möllers konstverk, men enligt P4 Kronoberg ljuger Nicolas Hansson när han påstår att juryn var enig.

Debatten om Pissed Elin

När P4 Kronoberg konfronterar konstchefen säger han att han inte kommer ihåg, sen ber han att få återkomma.

– Jag har skrivit fel. Det var längesen och jag har glömt bort hur det var, säger Nicolas Hansson kultur- och konstchef i Växjö till radion.

Ord mot ord

När SVT pratar med kultur- och fritidsnämndens ordförande i Växjö, Eva Johansson (C), så säger hon att det i nuläget är oklart vem som talar sanning i fallet. Ord står mot ord och det finns inget protokoll från juryns möte, så det går inte att kontrollera i efterhand säger Eva Johansson.

SVT har också pratat med Peter Forsgren som satt med i juryn, och han berättar att det var ett annat alternativ som vann i en jämn juryomröstning.

”Tyckte inte lika”

I ett pressmeddelande uppger Nicolas Hansson under tisdagseftermiddagen att juryn inte var enig.

– Jag har såklart ingen avsikt att ljuga, men jag har slarvat kring hur jag uttryckt mig om gruppens arbete. Min uppfattning var att vi var överens på det sättet att två av verken hade störst konstnärliga kvaliteter och att Pissed Elin skulle förordas, samt att vi enades om att det var detta jag skulle presentera förnämnden. Men vi tyckte självklart inte helt lika i gruppen och det har jag inte varit tydlig med, uppger Nicolas Hansson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet