Foto: Linnéuniversitetet/Växjö kommun

Jurymedlemmen Peter Forsgren: ”Andra alternativet segrade”

Uppdaterad
Publicerad

I november hade en sakkunnig jury ett möte där man röstade om vilket konstverk som borde sättas upp i Växjö. Enligt Peter Forsgren var det inte Pissed Elin som vann den omröstningen.

Peter Forsgren är professor i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet och sitter sedan 2009 med i Elin Wägner-sällskapets styrelse. Han var en av medlemmarna i den jury som skulle bedöma konstverken som kandiderade för en plats runt Växjösjön.

Mötet med juryn ägde rum i november 2015. Tre konstverk presenterades och juryn satte poäng på samtliga. Enligt Peter Forsgren var det jämnt, två konstverk fick samma poäng, ett av dem var Pissed Elin.

Debatten om Pissed Elin

Direkt röstning avgjorde

För att utse juryns vinnare gjordes då en direkt omröstning mellan de två alternativen som fått samma poäng.

– Den andra gången satte vi inte poäng utan röstade direkt på det alternativet som vi tyckte var bäst, och då segrade det andra alternativet, säger Peter Forsgren till SVT.

Camilla Carnmo var projektledare för Växjö Art Site och satt med och skrev protokoll under jurymötet för cirka ett år sedan. Hon minns också det som att det andra konstverket vann men att det var väldigt jämt.

– Vi hade mycket diskussioner och åsikter och pratade om för och nackdelar med de olika verken. Men det andra konstverket fick lite mer, säger hon.

Protokollet försvunnet

Det fördes bara ett skriftligt protokoll på papper, inget digitalt. Och det är nu försvunnet.

– Det stannade på förvaltningen. Att det nu är försvunnet får ju inte hända. Det är den mänskliga faktorn, säger Camilla Carnmo till SVT Nyheter Småland.

”Juryn var inte enig”

Enligt uppgifter till P4 Kronoberg har Växjös konstchef Nicolas Hansson i ett brev sagt att Pissed Elin valdes av en enhällig jury. Det är också de uppgifter som kultur- och fritidsnämnden i Växjö har fått. Men det stämmer inte enligt Peter Forsgren.

– Juryn var inte enig, säger han.

Varför har du inte reagerat på detta tidigare, juryns möte var ju i november?

– Jag blev lite förvånad över nämndens beslut eftersom jag trodde att juryns beslut vägde tyngre än folkets röst, men så var det ju inte, och då tänkte jag inte mer på det. Jag tänkte att nämnden valde att gå på folkets röst, och personligen tyckte jag att statyn var väldigt fin.

– Vi i juryn fick aldrig veta mer om vad som sades till kommunen, säger Peter Forsgren.

Varför skulle Nicolas Hansson säga att juryn förordade Pissed Elin om det inte var så?

– Det har jag inte en aning om, säger Peter Forsgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet