Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Kommunen kräver möte

Uppdaterad
Publicerad

”Fackliga avtal ska följas”. Det säger kulturchefen Staffan Jonsson, efter att SVT Nyheter Södertälje avslöjat att Oktoberteatern inte velat betala avtalsenliga löner.

I fredags kunde SVT Nyheter Södertälje berätta att Oktoberteatern inte velat betala ut fackliga löner till unga skådespelare i pjäsen ”Deras rum”. Efter förhandlingar med facket blev resultatet att teatern tvingades betala ett högre arvode och därför hade de bara råd att sätta upp föreställningen en enda gång.

Kommunen har krävt ett möte

Enligt kommunens kultur- och fritidschef, Staffan Jonsson, har kommunen – som årligen ger 3,5 miljoner kronor i bidrag till Oktoberteatern– krävt ett möte med teatern nu i veckan.

Granskning av Oktoberteatern

– Vår ingång är ju att fackliga avtal ska följas, säger Staffan Jonsson.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Det vill jag inte uttala mig om innan jag haft det här mötet.

Enligt Teaterförbundet så ska Oktoberteatern ha brutit med kollektivavtal som gäller.

Kände inte till lönenivåerna

Anna Bohman (S), som är ordförande i kultur och fritidsnämnden, sitter även som kommunens representant i Oktoberteaterns styrelse. Efter att SVT vid upprepade tillfällen sökt henne för att fråga om hon kände till att teatern frångått kollektivavtalet svarar hon till slut via mejl:

”Nej, jag kände inte till lönenivåerna. Lönefrågor och avtalsfrågor är inte styrelsefrågor, dessa frågor ansvar Oktoberteaterns ledningsgrupp för. Jag är ny i Oktoberteaterns styrelse, men detta har vi inte haft som en styrelsefråga. Min uppfattning är självklart att fackliga avtal ska följas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Oktoberteatern

Mer i ämnet