Foto: SVT

Efter stenkastningen – så rustas räddningstjänstens bilar

Uppdaterad
Publicerad

Utsatta för stenkastning i Fröslunda i måndags kväll. Nu ska räddningstjänstens bilar utrustas med extra skydd.

Det berättar Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna kommun.

– Vi kommer att sätta på skyddsplast på rutorna. Det hindrar att glaset splittras i 1000 delar om sten kastas. Vi kommer sätta på det på typ fyra bilar, sen får vi se om vi behöver sätta på det på fler, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

Stenkastning i Fröslunda

Läs mer: Niklas Frykman: ”Väntad utveckling med stenkastning”.

Det var när räddningstjänsten gjort klart sitt arbete med att släcka en brand i Fröslunda sent i måndags kväll som ett gäng ungdomar kastade sten på räddningsjänstens bilar. Något som nu gör att räddningstjänsten väljer att rusta sina bilar för framtiden.

Snart på plats

Tobias Erdsjö berättar att han hoppas att skyddsplasten ska finnas på bilarna inom någon vecka. De ser nu ut att bli först i Sörmland med extra skydd på sina bilar.

Läs mer: Lokalpolischefen: ”Kommer vara mer i Fröslunda framöver”.

– Vi hade hoppats att det inte skulle behövas, men tyvärr är det så. Vi vill ha det i förebyggande syfte och hoppas att de aldrig kommer behöva användas. Men det är bättre att göra det innan någonting händer, säger Tobias Erdsjö.

Hur är stämningen hos er efter det som hänt?

– Den är god, det är ingen skillnad mot hur det var innan. Men jag vill betona att vi ser allvarligt på detta på alla sätt och vis även om vi inte kände att det var riktat mot just oss, det var inte bara vi som blev utsatta utan även fotografer bland annat. Vi känner inte att det är någon hotbild mot just räddningstjänsten.

Läs mer: Socialchefen: ”Vi har en långsiktig plan för Fröslunda”.

Räddningstjänsten har inte lämnat in någon formell polisanmälan efter det inträffade.

”Allvarlig attack”

– Vi pratade med polisen på plats och de vet vad som hände. Och vi kände inte att det var riktat specifikt mot oss utan alla människor som var där, så vi känner inget behov att att åka ner till polisen och göra en anmälan. Men jag vill betona att det är en allvarligt attack mot alla som var där, säger Tobias Erdsjö.

Läs mer: Frilansfotograf om hotfulla situationen: ”Började regna småsten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning i Fröslunda

Mer i ämnet