Foto: Filip Lundh/SVT

Lokalpolischefen om stenkastningen i Fröslunda

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning mot räddningstjänsten i Fröslunda – polisen i Eskilstuna ser allvarligt på det som inträffade under natten till tisdagen och kommer att synas mer i stadsdelen framöver.

– Vi ser allvarligt på det här och kommer vara där än mer framöver, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisen i Eskilstuna, till SVT Nyheter Sörmland.

Det var vid 23-tiden på måndagskvällen som SOS fick larm om att det brann i ett soprum i stadsdelen Fröslunda. Räddningstjänsten kom till platsen och släckte branden – men när de skulle åka därifrån attackerades de med sten. Även frilansfotografer attackerades under sitt arbete på platsen.

Stenkastning i Fröslunda

Prioriterades bort

Läs mer: Räddningsledaren: ”Jaha, nu har det börjat här också”.

– Det var en anlagd brand och polis larmades dit, men vi var inte där för vi prioriterade ett hot mot en flicka. Sen utsattes räddningstjänsten för stenkastning och polisen larmades dit igen och vi åkte dit, men vi hittade ingen där, säger Christer Sjöqvist.

Han betonar att polisen ser mycket allvarligt på det inträffade.

– I våras hade vi vid något tillfälle stenkastning mot väktare men ingen blev skadad. Vi har haft mycket skadegörelse tidigare men det har varit lugnare under våren och sommaren. Så man vet inte om det börjar igen eller om det är en isolerad händelse, säger Christer Sjöqvist.

Ökad synlighet

Läs mer: Socialchefen: ”Vi har en långsiktig plan för Fröslunda”.

Polisen kommer nu att synas än mer i områden som Fröslunda.

– Vi kommer vara där än mer framöver och vi prioriterar områden som Fröslunda och Lagersberg. Vi är där när vi inte gör något annat, säger han.

Han fortsätter:

– De som gör det här förstår nog inte allvaret i vad de gör, man har väl sett vad som har hänt i andra områden och kopierar det. Det finns i många områden och vi kommer att bevaka de och vi kommer inte att tillåta att sånt här händer.

Läs mer: Fotografen om hotfulla situationen: ”Började regna småsten”.

Ändrar inte rutinerna

Kommer den här händelsen att påverka era rutiner?

– Nej, inte i nuläget. Men vi följer naturligtvis händelseförloppet framöver.

Hittills har två anmälningar från nattens oroligheter i Fröslunda kommit in till polisen. Det handlar om en anmälan om skadegörelse och en om skadegörelse genom brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning i Fröslunda

Mer i ämnet