Foto: SVT/Östsvenska handelskammaren

Över 1000 namnunderskrifter för folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

”Rösta för Sörmland” vill få till en folkomröstning om regionindelningen. Nu har de fått in 1200 underskrifter från sörmlänningar.

Det var i förra veckan som initiativet ”Rösta för Sörmland” sjösattes med ett informationsmöte i Nyköping, bakom detta står Företagarna i Nyköping/Oxelösund och Östsvenska handelskammaren.

Med upproret vill de få in 21.000 sörmländska namnunderskrifter, vilket är vad som krävs för att det ska kunna bli en folkomröstning i regionfrågan.

1200 underskrifter

Läs mer: Nu börjar regionupproret: ”Finns en stor oro”.

Och på lite mer än en och en halv vecka har de fått in 1200 namnunderskrifter.

– Jag är positivt överraskad över det fantastiska gensvaret hos sörmlänningarna, säger Erik Zetterlund, ordförande i Östsvenska handelskammaren.

En folkomröstning får dock inget gehör hos företagarna i Eskilstuna.

Annorlunda i Eskilstuna

– Om Nyköping och Oxelösund vill ner till mörka Småland så får dom väl det, det får kommun för kommun avgöra, har Jens Persson, ordförande i Företagarna i Eskilstuna sagt till SVT Nyheter Sörmland.

Catharina Hagstrand från företagarna Nyköping-Oxelösund är av en annan åsikt.

– Det är en demokratifråga, att invånarna måste tillfrågas innan man ändrar landets indelning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.