Rövas bort under sommarlovet – utsätts för tvångsgifte

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn längtar inte efter sommarlovet. Det är budskapet i länsstyrelsernas nya informationskampanj mot tvångsäktenskap.

En problematik som i allra högsta grad finns i Uppsala län.

”Redan i april bemannade vi upp vår jourtelefon. Samtalen har redan börjat komma från både tjejer och killar som är rädda för att giftas bort mot sin vilja under sommarlovet”, säger Mariet Ghadimi, verksamhetschef på TRIS, Tjejers rätt i samhället.

Under sommarhalvåret, och då speciellt under sommarlovet, upplever flera organisationer som jobbar för ungdomars rättigheter och skydd att fler ungdomar utsätts för bortförande och tvångsgifte.

Enligt organisationen TRIS (Tjejers rätt i samhället) är det inte bara flickor som utsätts.

– Bara den här veckan har två pojkar hört av sig. Hittills i år är det fler pojkar som har hört av sig än på hela förra året, säger Mariet Ghadimi, som är verksamhetschef på TRIS, och fortsätter:

– Men man ska ha klart för sig att det stora flertalet som råkar ut för det här fortfarande är tjejer.

SE MER: Sara tvingades förlova sig med okänd man

Oro inför semestern

Mariet berättar att det oftast handlar om en oro över att något ska ske under semestern.

– Oftast så kontaktas vi av ungdomar  som upplever en välgrundad oro över att något är på gång, att de kommer att giftas bort eller lovas bort.

TRIS träffar ungefär 200 ungdomar i veckan när man är ute i skolor och föreläser om TRIS verksamhet, och med vad TRIS kan hjälpa till med.

– Vi har blivit mycket bättre på att uppmärksamma bortförande och tvångsgifte av barn. Det har gjort att fler hör av sig till oss med den här problematiken. Om det är så att tvångsgiftet ökar eller om fler hör av sig till oss för att vi har blivit bättre på att uppmärksamma det vet jag inte. Det är ett jättestort mörkertal när det gäller det här, säger Mariet Ghadimi.

Kampanj mot tvångsgifte

Länsstyrelserna runt om i Sverige har nu en kampanj som pågår mot tvångsgifte. En kampanj som Mariet Ghadimi tycker är bra.

– Ja, absolut. Det ger en signal om att vi som samhälle ser de här barnen, att de vet att de inte är ensamma och att det som de utsätts för är fel. Och att de kan få hjälp. Dessutom är det en markering mot förövarna som förhoppningsvis tänker till en extra gång.

Flygplatserna i Västerås, Linköping och Jönköping har satt upp informationsmaterialet med kontaktuppgifter till polisen, bland annat på flygplatstoaletterna, så att utsatta barn ska kunna få möjlighet att kanske en sista gång innan de förs ut från landet kontakta myndigheter och få hjälp.

Inte aktuellt på Arlanda

Senare i sommar kommer också kampanjen att sättas upp på Skavsta flygplats, berättar Jonas Johansson på länsstyrelsen i Stockholm för SVT Uppsala. På Arlanda är kampanjen inte aktuell berättar informationschefen Johan Live för SVT Stockholm.

– Jag tycker att det är jättebra, och jag tycker att fler flygplatser, som Arlanda och Bromma, också skulle upplåta plats för den här kampanjen. Men inte bara flygplatserna, för det är verkligen i sista stund. Jag skulle gärna se kampanjen på alla större tågstationer i Sverige, som Uppsala resecentrum. Gärna på stora skyltar längs E4 mot Arlanda, säger Mariet Ghadimi.

Sked i trosan

Den brittiska organisationen Karma Nirvana har jobbat mot bortförande av barn och tvångsgifte sedan i början på 1990-talet.

De uppmanar tjejer som håller på att föras ut ur landet att stoppa en sked i trosan för att fastna i säkerhetskontrollen. Eftersom det rör sig om föremål nära kroppen tas flickorna undan för att visiteras, och då har de möjlighet att söka hjälp av myndigheter.

– Som en absolut sista utväg, om ditt liv hänger på det, visst. Ta dig in på ett kafé på flygplatsen och sno en sked. Men vi som samhälle måste klara av att se det här innan det har gått så långt. Skola och socialtjänst måste fånga upp de här barnen som riskerar att drabbas innan de står på flygplatsen, säger Mariet Ghadimi.

Trots TRIS och andra organisationers arbete – och trots kampanjer – kommer många ungdomar att giftas bort mot sin vilja i sommar.

– I höst kommer vi att få samtal, men då är det oftast socialtjänsten som hör av sig till oss. För skydd och jourplaceringar när de kommer hem igen, säger Mariet Ghadimi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.