Idag visades filmer från salen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där sonen vårdades. Foto: TT/Åklagarmyndigheten

Filmer på misstänkta mamman i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Som bevis mot den mamma som misstänks för mordförsök på sitt eget barn visade åklagarsidan idag tre filmer vid förhandlingarna i Uppsala tingsrätt.

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, är misstänkt för att vid flera tillfällen ha försökt att kväva sitt barn genom att täppa för hans luftvägar. Hon misstänks för flera fall av försök till mord och flera fall av synnerligen grov misshandel av sin son.

Synnerligen grov misshandel

Rättegången mot kvinnan började i februari och under tisdagens förhandlingar visade åklagarsidan upp videofilmer från den sal där pojken vårdades för att registrera anfall av andnöd som han ska ha drabbats av. Enligt kammaråklagare Lena Jansson handlar de två filmer man visade under förmiddagen om händelser man åtalat som synnerligen grov misshandel och försök till grov misshandel.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

– Man kan inte se vad mamman gör med pojken men vi menar att man kan dra slutsatser att hon där försvårar hans andning genom att täppa för näsa och mun. Och det är en kombination mellan vad man hör och vad man faktiskt ser på filmen och analysen av EEG- och EKG-kurvorna som är gjorda i efterhand, som gör att vi har grund för vårt åtal, säger hon.

Läs vår direktrapportering från första rättegångsdagen: Mamma inför rätta

Kvinnan är misstänkt för att vid flera tillfällen försökt att kväva sitt barn genom att täppa för hans luftvägar. Men försvarsadvokaten Johan Rainer tycker inte att filmerna bevisa någonting:

– De visar inte alls det som åklagaren påstår, därför att de är inte i bild under de här sekvenserna. Så vad vi har är en ljudbild, och där är det väldigt svårt att dra så långtgående slutsatser som åklagaren gör. Vi menar att det inte på något sätt är visat att mamman gör någonting med pojken, säger han.

Även en tredje film visades under eftermiddagen. Enligt Lena Jansson visar den att mamman försöker skada pojken, men att hon blir avbruten. Advokat Johan Rainer har en annan bild av videofilmen och menar att den visar att pojken faktiskt har någon form av anfall.

Åklagaren har även kallat flera vittnen som ska bevisa att mamman lider av den ovanliga diagnosen Münchhausen syndrom by proxy. Många har redan hörts men flera återstår i den omkring 30 dagar långa rättegången som pågår fram till slutet av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet