Det blir inget beslut i slutet av mars om jourmottagningen i Tierp. Foto: SVT/Pressbild

Skjuter upp förslaget om jourmottagningarna

Publicerad

Vid vårdstyrelsen nästa sammanträde skulle jourmottagningarnas öpettider i Tierp och Östhammar tas upp. Men så blir inte fallet – istället skjuts förslaget fram till i maj.

– Förslaget har väckt många reaktioner och känslor, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (mp).

För två veckor sedan kom de styrande i Region Uppsala med ett förslag om framtidens primärvård. Förslaget innehöll bland annat att jourmottagningarna i Tierp och Östhammar inte skulle ha öppet nattetid.

Det innehöll också att distriktssköterskemottagningen i Morgongåva skulle föras över till Heby vårdcentral och att vårdcentralfilialen i Rasbo upphör. Patienterna skulle enligt förslaget istället hänvisas till Gränbystadens vårdcentral.

Förslagen fick genast stark kritik från oppositionen.

Läs mer: Här kan sjukvården tvingas stänga nattetid

Skjuter upp förslagen

Tanken var att förslaget skulle tas upp i vårdstyrelsens nästa sammanträde den 30:e mars. Men under torsdagen meddelade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att förslaget kommer skjutas fram till i maj.

– Förslaget har väckt många reaktioner och känslor som vi har tagit till oss. Vi kommer nu ta fram ett bredare underlag till kommunerna och alla berörda, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (mp).

Uppskjutningen av förslagen rör framför allt jourmottagningarna. För i dag har de ett huvuduppdrag att stötta bland annat hemtjänsten under kvällar och helger. Malena Ransch säger att de behöver kunna svara på hur lösningen blir i framtiden om jourmottagningarna stänger nattetid.

– Det här ska inte ses som att vi drar tillbaka förslaget. Utan vi behöver på ett tydligare sätt förklara hur alternativen ska se ut. Det finns en del förslag som vi nu vill stämma av med kommunen.

Läs mer: ”Vi måste ha beredskap att rädda liv”

”Vi kommer fortsätta kämpa”

Oppositionen gläds åt att förslagen skjuts upp.

– Jag tycker att det är jättebra. Förslagen gick i strid med att primärvården ska få ett ökat ansvar. Vi kommer fortsätta att kämpa på, säger regionrådet Johan Örjes (C).

De styrande säger att man inte ska se det som att förslaget dras tillbaka, hur ser du på det?

– När de börjar titta djupare på det här förslaget hoppas jag man inser att förslagen inte är bra.

Även Vänsterpartiet är glada att förslaget nu skjuts upp till i maj.

Sören Bergqvist, regionråd (V) Foto: Pressbild

– Förslagen väckte för många frågetecken. Vi anser att man inte har utrett andra möjliga alternativ, framförallt när det gäller jourmottagningarna. Men vi ska komma i håg att här inte handlar om en besparing, utan en resursfördelning, säger regionrådet Sören Bergqvist (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.