Oenig tingsrätt men desto enigare hovrätt. Mannen döms för sexövergrepp till 120 timmars samhällstjänst. Foto: TT

”Sov” under sexövergrepp – döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i Håbo kommun slapp straff för sexbrott mot en liten flicka. Anledningen: Han kunde ha sovit under brottet. Nu river hovrätten upp den domen och fäller mannen.

Det hela uppdagades genom flickan själv. Hon berättade för sin familj om vad som hänt henne, varpå polis med specialkompetens kring barn kopplades in.

Tingsrätten ansåg att flickans berättelse, där det kommit fram att mannen ska ha fått henne att röra vid hans könsorgan, var trovärdig men kunde inte komma överens när det gällde den nekande, misstänkte mannens skuld.

Mannen menade nämligen att om övergreppen, som han själv inte mindes, skulle ha ägt rum så borde han ha sovit och därför saknat uppsåt.

Åtalet ogillades

Rådmannen i tingsrätten tyckte att åklagaren genom sin bevisning visat att mannen ska ha begått handlingen med uppsåt. Övriga ledamöter ansåg dock att det inte gick att utesluta att mannen faktiskt sovit. Därför ogillades åtalet och mannen friades.

Tills nu.

Efter att åklagaren överklagat till hovrätten revs det beslutet upp. Hovrätten gjorde samma bedömning kring flickans berättelse men ansåg att mannens försvar var en efterkonstruktion. Det rapporterar UNT. Man stödde sig främst på flickans förhör där hon ”klart och entydigt” berättat att mannen var vaken.

Mannen döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst. Hade fängelse istället dömts ut hade strafftiden blivit fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.