Foto: SVT/Privat

Även IVO anmäler läkare efter Jespers död

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad åtalsanmälan görs nu mot den läkare som skrev ut nästan 1.600 morfintabletter till 21-årige Jesper i Göteborg. Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som gjort en anmälan om framkallande av fara för annan.

Jesper Östling dog av en överdos av ett smärtstillande läkemedel. Nu har IVO gjort en åtalsanmälan mot läkaren som lämnats över till åklagare. Detta efter att IVO fått in ännu ett klagomål om en liknande händelse där läkaren anklagas för att ha skrivit ut stora mängder läkemedel till en kvinna som också dog.

Jespers pappa har sedan tidigare polisanmält läkaren. Läkaren jobbar fortfarande kvar på vårdcentralen och har delgivits misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Fallet Jesper

Hård kritik mot vården

IVO har i sin utredning kritiserat såväl vårdcentralen som Sahlgrenskas beroendemottagning. Förskrivningen av tabletter har inte ansetts vara förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det var 2015 som Jesper Östling, 21, hittades död i familjens sommarstuga i Blekinge. Obduktionen visade att oxikodon, ett kraftigt, morfinliknande läkemedel, var orsaken. Ett läkemedel han fått trots att han samtidigt vårdades på en beroendeklinik.

Under en månad fick Jesper utskrivet nästan 1.600 oxikodontabletter, i en dos som var fyra gånger så hög som den som rekommenderas i läkemedelsdatabasen Fass.

Läs mer: Experternas dom – fullständigt orimligt

Läkaren har nu begärt advokat Björn Hurtig som sin försvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet