Bildmaterialet kommer bli avgörande Foto: SVT/Säpo/NFC

Här är bildbevisen mot de terrordömda

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingen mot de två terrordömda göteborgarna sköts upp för att ge advokaterna tid att granska bildbevisen. Men hur ser dessa bevis ut? SVT Nyheter Väst kan som första redaktion visa bilderna i NFC:s undersökning.

På videofilmerna i målet syns hur två fångar får sina halsar avskurna av en grupp jihadister i ett industriområde utanför Aleppo i Syrien. Flera i gruppen talar svenska. Enligt åklagaren och tingsrätten är det två göteborgare, 30 och 32 år gamla, som döljer sig bakom en man med svartvit scarf runt huvudet, och en man med svart huva.

Men vad finns det för bevis för det är rätt personer som identifierats?

Terrordömda göteborgare

SE DET UNIKA BILDMATERIALET I KLIPPET OVAN

– Ja, frågan om identifiering är ju helt central. För vår klient hävdar med sådan emfas att han inte är med på mordfilmerna, och är han inte med på mordfilmerna så ska han inte dömas, säger Mia Sandros som är 30-åringens försvarsadvokat.

SVT Nyheter Väst har tagit del av ett arbetsblad som redovisar den bildanalys som utförts av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, på uppdrag av Säpo. NFC har detaljstuderat de tre videoklippen som beslagtagits i 30-åringens bostad.

Ärr på handled

I två av klippen avrättas två män. I ett tredje klipp filmas förberedelserna inför avrättningarna, och enligt åklagaren är det 30-åringen som då håller i kameran. Vid ett tillfälle passerar filmarens handflata framför kameran. NFC har fryst bilden och jämfört med en stillbild tagen i häktet på 30-åringen. Samma sak har gjorts med bland annat ett ärr som syns på filmarens handled och en hand som läggs på en fånges axel.

NFC:s slutsats är en så kallad +4, den högsta graden. Det betyder att jämförelsen ”talar extremt starkt” för att det är 30-åringen som syns. Även i själva de två avrättningsfilmerna bedöms graden vara +3, det vill säga jämförelsen ”talar starkt” för att det är 30-åringen som syns.

Men i tingsrätten presenterades inte jämförelsematerialet i sin helhet, något som fått 30-åringens advokat att reagera.

– För oss som försvarare är det helt grundläggande att vi måste veta vad slutsatserna vilar på. Vad är det som gör att de uttalar sig på det här sättet? Och då måste vi ju se samma material, säger Mia Sandros.

Även 32-åringens advokat ställer sig bakom begäran att få tid att ta del av hela bildmaterialet.

När det gäller den andre mannen i videomaterialet syns bland annat hans handflata, öra, näsa och skägg, som alla har jämförts med foton på 32-åringen i häktet. Dessutom syns en karaktäristisk tatuering på handen. NFC:s slutsats är även här +4, det vill säga att jämförelsen talar extremt starkt för att det är 32-åringen som syns i samtliga tre videoklipp.

Rättegången sköts upp

Slutsatserna var avgörande när Göteborgs tingsrätt dömde de båda männen till livstids fängelse för terroristbrott.

– Nationellt Forensiskt Centrum har gjort analysen att det med extremt hög grad av säkerhet är de här två männen som är med på filmerna, sade lagmannen Ralf G Larsson när domen meddelades.

Nu har försvaret fått materialet och hovrättsförhandlingen har skjutits upp till den 8 mars för att ge försvaret tid att förbereda sig.

Litar ni inte på NFC?

– Det handlar inte om att lita på, utan om att göra en egen värdering. Såvitt jag kan bedöma så handlar det ju om att man har tittat på bilder, så det är ju en människa som har suttit och gjort bedömningen, säger advokaten Mia Sandros.

Åklagaren har nu kallat ett nytt vittne till hovrättsförhandlingen, en expert från NFC som kommer att frågas ut. Det blir sedan upp till hovrätten att bedöma om det är de två göteborgarna som syns på filmerna där två fångar får sina halsar avskura.

Fakta

Terrordömda göteborgarna – detta har hänt

Här är de viktigaste händelserna i fallet:

23 juli: Två män från Göteborg, 30 och 32 år gamla, grips och häktas dagen därpå misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013. En tredje man häktas i sin frånvaro, senare uppgifter i medier gör gällande att han dödats i strider i Syrien.

30 juli: Den 32-årige misstänkte släpps på fri fot efter att hovrätten beslutat att hans funktionshinder gör att han inte kan försvåra utredningen.

23 november: Åtal väcks i Göteborgs tingsrätt. I ett beslagtaget videomaterial syns hur två fångar får sina halsar avskurna. Två män som i videon har maskerat sig med scarf och huva har av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, bedömts att med ”extremt stor säkerhet” vara de två åtalade.

14 december: Männen döms mot sina nekanden till livstids fängelse för terroristbrott. Tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje och döma enligt lagen om terroristbrott, snarare än brott mot folkrätten.

Straffet på livstids fängelse kritiseras av 32-åringens advokat, eftersom en skottskada i huvudet gjort att 32-åringen är funktionshindrad.

23 december: Beslut om att flytta hovrättsförhandlingarna till Stockholm. Domaren i tingsrätten blev i januari chef för Hovrätten för Västra Sverige, och därmed ansågs risk för jäv finnas.

12 januari: Åklagaren meddelar att ytterligare tre män identifierats i avrättningsvideon. Totalt är därmed sex svenskar från Göteborg identifierade. Tingsrätten häktar männen i deras frånvaro. Enligt uppgifter i sociala medier har de dödats i strid.

1 februari: Målet skulle ha prövats i hovrätten, men förhandlingen sköts upp efter begäran från 30-åringens advokat att få mer tid att granska bildbevis.

8 mars: Hovrätten planeras att starta. Särskilt rubriceringen terroristbrott anses bli en viktig fråga för prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet