Facket: ”Många mår inte alls bra”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten fortsätter att brottas med stora problem. Väntetiderna för barn och unga är fortsatt långa och dessutom har man arbetsmiljöproblem, där ett 30-tal personer valt sluta under de senaste åren.

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP,  i Västerbotten har under flera års tid haft stora problem, bland annat med långa väntetider. Även 2015 ser man ut att missa regeringens mål om att barn som mår dåligt ska få ett snabbt första besök, inom 30 dagar, på BUP. Vid mätningar i juli var Västerbotten sämst i landet och lång väntan på hjälp kan för ett barn få stora konsekvenser.

– En väntan på tre, fyra månader kan vara oändlig för ett barn. Det kan vara en hel skoltermin vi sätter ett barn på paus, säger Maria H Andersson som är regionchef på Bris region Nord.

#hurmårdu

Snabb hjälp viktigt

Vi har tidigare berättat om Moa Eriksson som drabbades av ätstörningar under högstadiet, men fick snabb hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin BUP. Idag mår hon mycket bättre, och både hon och hennes föräldrar menar att det var viktigt att få den där snabba specialisthjälpen. De vet inte hur det skulle ha klarat situationen om de hade tvingats vänta. 

– Även fast vi var under BUP:s vingar tyckte vi ibland att de agerade långsamt. Att då inte få hjälp från början måste vara hemskt, säger Moas mamma Malin Eriksson.

Personal mår dåligt

Samtidigt som väntetiderna för barnen är långa, så känner sig personal på BUP otillräcklig och överbelastad. Ett 30-tal personer har lämnat BUP under de senaste åren och personalen upplever att det bland annat beror på brister i arbetsmiljön och för hög arbetsbelastning.

– Många mår inte alls bra. De finns de som uttrycker att det inte kommer att gå så länge och att man ser sig om efter annat, säger Jan Sundling som är lokal ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Förändringar på gång

Ledningen på BUP i Västerbotten vill under hösten införa en ny arbetsmodell för att minska köerna och väntetiderna, en modell där personalen med ny struktur ska hinna med fler patienter per dag. Gott så, menar Jan Sundling, men samtidigt upplever de anställda att det redan idag är svårt att hinna med det som ska göras. Förra året infördes remisskrav till BUP, vilket lett till att det ofta handlar om svåra och känsliga fall som tar mycket tid.

– Ska du sitta med väldigt tunga ärenden varje dag år ut och år in, så blir det tungt för de som ska ansvara för behandlingen. Man kanske inte orkar, säger Jan Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hurmårdu

Mer i ämnet