Foto: SVT

Oklart vad ett Stornorrland kostar

Uppdaterad
Publicerad

Tanken med storregionerna är att spara pengar genom att effektivisera och minska byråkratin. Men ingen vet idag vad det skulle kosta att skapa ett stornorrland. – Det finns ingen uträkning på det, säger Erik Bergkvist (S) på Region Västerbotten.

Målet med en storregion i Norrland är att minska byråkratin och effektivisera framförallt landstingen och länsstyrelser genom att fyra landshövdingar blir en, fyra länsresidens blir ett, minska administrationen och antalet politiker.

Men trots 20 år av utredningar går meningarna fortfarande isär bland politikerna om hur en storregion ska vända underskotten i de fyra norrlandslänen.

Storregion

– Vi kommer att behöva mindre gemensam administration. De pengarna kommer vi att kunna lägga direkt på sjukvård och regional utveckling, säger Erik Bergkvist (S) ordf. Region Västerbotten.

”Det blir inte bra”

– Jag tror inte att det spelar någon roll för Härjedalen om det blir längst ned i ett Stornorrland eller längst upp i en södra region. Det blir inte bra i vilket fall. Man behöver se till innehåll i regionerna och de gör man inte nu, säger Elin Lemon (C), Region Jämtland Härjedalen.

I de statliga utredningar om större regioner som gjorts sedan 2007 är svårt att hitta några exakta ekonomiska kalkyler över kostnader och besparingar. Men tittar man på hur det gått i de redan sammanslagna landstingen i regionerna Skåne och Västra Götaland verkar större regioner inte vara någon underkur. Region Skåne har dragits med underskott under flera år och får nu kritik av revisionen för ett underskott på över 900 miljoner. Region Västra Götaland dras med liknande problem.

– De är fyra relativt fattiga län som skulle slås ihop. Hur skulle någon kunna tro att det blir bättre? Fyra fattiga blir inte en rik. Vi har samma befolkning och hantera storleksmässigt, Kenneth Backgård, Norbottens sjukvårdsparti.

Ingen uträkning på kostnader

Men Erik Bergkvist (S) på Region Västerbotten menar att förändringen kommer att löna sig.

– Det är som alltid när man gör en förändring att det blir en kostnad men i långa loppet tjänar vi på det, säger Erik Bergkvist (S) ordf. Region Västerbotten

Vad är kostnaden då?

– Det finns ingen uträkning på det

Just nu bildas arbetsgrupper i respektive län men vilka som ska ingå och vad de ska göra är inte klart i dagsläget. Senast 30 juni ska indelningskommittén lämna in förslaget på ett nytt norrlandslän till riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet