Anställda kan få betalt för att de skottar snö på fritiden, till exempel. Foto: Johan Nilsson/TT

Succé för ”Svettlönen”

Uppdaterad
Publicerad

Att få betalt av sin arbetsgivare för att träna på fritiden har blivit en riktig succé i norr, inte minst på företaget Kompetenslaget med kontor i Piteå, Umeå och Gällivare. Det skriver Dagens Nyheter.

– Jamen, det har slagit ut jättebra i arbetsgruppen. Vi peppar varandra och får bekräftelse. Vi behöver det här. Vi arbetar ju alla med stillasittande jobb och riskerar att få problem med rygg och axlar, säger Gabriella Moritz, kompetensrådgivare i Umeå till Dagens Nyheter.

HR-företaget Kompetenslaget började under förra året med ett nytt system för friskvård för sina anställda, ”svettlön”. Istället för en klassisk friskvårdspeng kan de anställda få pengar direkt på lönen för att de till exempel skottar snö. Det berättar Dagens Nyheter i dag.

Träning på jobbet

– Det är dyrare än en friskvårdspeng, men vi motiverar den högre kostnaden med att vi vet att korttids- och framför allt långtidssjukskrivningarna går ned, säger vd Peter Strand till DN.

Får välja själva vad de vill göra

Vad personalen väljer att göra är valfritt, allt som höjer pulsen höjer också lönen. Kraven är att de tar en bild under aktiviteten och publicerar den i en sluten grupp på facebook. De kan få max 500 kronor i månaden.

Flera företag i landet erbjuder nu alternativ till den så kallade friskvårdstimmen, eller friskvårdspengen. På Telecomföretaget T3 i Umeå kan de anställda ta ut ledighet för att de motionerar på fritiden.

Läs mer: Här får anställda ledigt – för att de tränar

Totalt kan en anställd på T3 springa ihop sex lediga arbetsdagar per år.

SVT Nyheter Västerbotten uppmärksammade träning på jobbet i en serie artiklar och inslag i slutet av förra året. Här nedan hittar du alla artiklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet