Foto: SVT.

Uppskakade vittnen berättar om attacken

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna blev attackerad på en balkong i centrala Umeå under tisdagen. Grannen hörde skrik, rusade ut och fick se hur en man slog upprepade gånger mot kvinnans huvud med ett tillhygge.

SVT:s reporter Berno Jonsson har på onsdag förmiddag besökt huset där det misstänkta mordförsöket ägde rum, och berättar att det råder djup förstämning på platsen efter brutala attacken. En granne som blev vittne till hela händelsen berättar:

– Jag fick höra hjärtskärande skrik och rusade ut på balkongen. Då fick jag se hur mannen, som är stor och kraftig, måttade flera, kanske fem eller tio, slag mot den här späda kvinnans huvud. Jag tror att han hade en handyxa, men det är inget jag är säker på.

Misstänkte läraren i Umeå

Värjde sig med händerna

– Kvinnan satte upp händerna framför ansiktet och försökte skydda sig.

Vittnet berättar också att mannen först försökte knuffa kvinnan över balkongräcket och ner på gatan men misslyckades. Efter det använde han tillhygget.

– Det var flera som stod nere på gatan och skrek att han skulle sluta och jag skrek också, ”Sluta, sluta!”. Vi försökte få honom att besinna sig men det gick inte.

Tungt att prata

Kvinnan låg sedan kvar på balkonggolvet men försökte resa sig, och mannen sprang in i lägenheten medan grannarna nere på gatan ropade till henne.

– Vi ropade åt henne att ligga stilla. Det är fruktansvärt det som hänt, jag orkar inte säga något mer, säger vittnet.

SVT Nyheter Västerbotten träffar flera av grannarna i trappuppgången, och många har svårt att prata om det som hänt.

Britt-Marie Söderström bor i samma hus, men var borta när attacken ägde rum.

– Det här är helt otroligt det som hänt. Jag var inte hemma, men nu när jag kommer hem är jag rädd när jag går in i huset och tänker, vad kan hända framöver?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet