Foto: SVT

Lärare i Umeå misstänks för mordförsök på rektor

Uppdaterad
Publicerad

En man gick till våldsam attack mot en kvinna i 60-årsåldern med ett yxliknande föremål i centrala Umeå. Nu misstänks mannen för mordförsök. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västerbotten jobbar mannen på samma skola som offret. Han är dessutom den person som misstänks för att i fyllan ha kört på tre ungdomar bara dagar tidigare.

Olle Andersson, chef för grova brott på polisen i Västerbotten, bekräftar att det rör sig om samme man.

– Det är samma person som misstänks för bland annat rattfylleri på Tegsbron, säger han.

Misstänkte läraren i Umeå

Mannen förhördes efter händelserna under tisdagskvällen, men vad som framkom i förhöret vill Andersson inte gå in på.

– Han förhördes kortfattat igår kväll. Han kommer att förhöras mer under dagen, säger Andersson.

Attacken som rubriceras som mordförsök skedde på en balkong i Umeå på tisdagen. Den anhållne mannen, som är lärare, gick till våldsam attack mot en kvinna som är hans chef. Polisen bekräftar nu att han använde en yxa av mindre slag som tillhygge.

Allvarligt skadad

Kvinnan fördes med allvarliga skador till akuten. På onsdagsmorgonen betecknas hennes skador fortfarande som allvarliga.

– Hon opererades för allvarliga skador, men hur operationen gått vet vi inte, hon är nedsövd, säger Olle Andersson.

Offret och den misstänkte gärningsmannen är kollegor, och arbetar båda två på en skola i Umeå. Nicklas Wallmark, verksamhetschef inom skolan i Umeå kommun, bekräftar att anledningen till att rektorn träffade läraren på tisdagen var att de skulle prata om den tidigare händelsen med rattfylleri han varit inblandad i, då tre ungdomar skadades.

Samme man körde på ungdomar

Mannen som nu misstänks för försök till mord, misstänks sedan den 15 maj också för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till kroppsskada, efter att ha kört på tre ungdomar på Tegsbron i Umeå.

Vid olyckan fick en 15-årig pojke allvarliga skador, och två 14-åriga flickor fick moderata respektive lindriga skador.

Mannen släpptes på fri fot efter att ha suttit gripen en kortare stund, eftersom de misstänkta brotten är så kallade oaktsamhetsbrott, och inte häktningsgrundande.

Under onsdagseftermiddagen önskade mannen att advokat Leif Silbersky ska försvara honom. Ett önskemål som Umeå Tingrätt tillmötesgick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet