Foto: SVT

Vännäs hissar varningsflagg

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs kommun ställer sig försiktigt positiv inför bildandet av en storregion, men service i glesbygd och finansieringen av vården tas upp som frågetecken.

Senast den 6 oktober ska remissvaren om framtida storregionbildning var inlämnade till Finansdepartementet, och nu har svaren från länets kommuner börjat komma in.

I yttrandet från Vännäs märks en försiktigt positiv hållning, men man hissar varningsflaggor för vårdens finansiering och service i glesbygd.

Storregion

Läs också: Så blir livet i storregionen

Norrlands län

Vännäs kommun skriver i sitt yttrande att det är en stor utmaning med ett framtida stort län. I skrivelsen konstateras att namnet Norrlands län är bra och att det med anledning av storleken behövs flera verksamhetsorter, utöver residensstaden.

Vännäs kommun lämnar inget förslag på residensstad, men uttrycker farhågor för centralisering av olika myndigheter till den staden. För att kommuner i länet ska kunna planera för framtiden, behövs besked om vilka delar som ska ingå, här tar Vännäs kommun upp frågetecknen runt Härjedalens kommun som exempel där tveksamheter finns.

Viktigt att utreda baksidor

Vännäs kommun tycker att utredningen hade behövt kompletteras med vilka negativa effekter en sammanslagning kan innebära. Även om fördelarna överväger nackdelar, är det viktigt att utreda baksidor, menar Vännäs i sitt yttrande. Här pekar kommunens politiker och tjänstemän framför allt på strukturella problem runt glest befolkade delar av det framtida Norrlands län.

Vännäs kommun tycker att skatteutjämningssystemet behöver göras om för att Norrlands län ska kunna få samma möljigheter som övriga län att ge invånarna samma service som på andra håll i landet.

Vill inte skynda på

Vad gäller vården pekar kommunen på vikten av samarbeten med Norge och Finland, för många invånare i Norrland kommer avstånden att bli kortare dit än till egna länets sjukhus. Dessutom skriver kommunen i yttrandet att underskotten i landstingens ekonomi måste hanteras, före samgåendet till ett Norrland.

Slutligen tycker Vännäs kommun att ärendet med att införa en storregion inte ska skyndas på, utan frågor måste utredas ordentligt innan storregionen kan bli verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet