Medgärningsman

Uppdaterad
Publicerad

I alla mordfall som Thomas Quick fällts för namnger han en medhjälpare. Johanfallet är inget undantag. I polisförhör den 10 april 1995 anger han att hans egen bror aktivt ska ha deltagit i bortförandet av Johan.

Påståendet om brodern vidhåller Quick i flera förhör under de kommande sex åren.

När Penttinen, under ett förhör den 4 oktober 2000, frågar ut Quick om broderns inblandning pekar Quick plötsligt ut en annan av sina bröder som medgärningsman i ett flickmord. Vem som mördats kan Quick inte berätta. Han gråter, drabbas av svår ångest och medicineras i förhörsrummet med bland annat Xanor. En ångestdämpande medicin som innehåller bensodiazepin. Kort efteråt avbryts förhöret.

Strax före rättegången, den 7 februari 2001, ändrar sig Quick. Det var nu inte längre brodern som var med till Sundsvall. Det var istället Quicks andra personlighet ”Cliff” som var medhjälpare. 

Christer van der Kwast presenterar det sex år långa utpekande av brodern för tingsrätten på följande sätt:

”Han har bl a i något skede berättat om en medgärningsman, vilken uppgift inte kunnat styrkas.”

Del 11: Hydrocele

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.