Hydrocele

Uppdaterad
Publicerad

Ett av van der Kwasts absolut starkaste bevis för att Quick haft fysisk kontakt med Johan är att han kan beskriva en påstådd fysisk defekt.

I förhören kommenterar Quick Johans pung. Från början beskriver han den som ”asymmetrisk”.  I följande förhör säger han, upprepade gånger, att den varit ”märkvärdigt hopdragen”. Han nämner också att Johan haft ett nyopererat pungbråck.

Efter att ha studerat Johans sjukjournaler finner utredarna att Johan vid sex års ålder haft ett mindre vattenbråck, även kallat hydrocele. Det innebär att vätska tränger ner i pungen som då  sväller upp. Detta tillstånd kan vara enkelsidigt eller dubbelsidigt. I Johans fall var det enkelsidigt. Johan behövde aldrig opereras för detta. Det växte helt enkelt bort. Enligt hans mamma syntes på den 11-årige Johan ingenting onormalt.

Kwast kallar då in en expert till rättegången. Han kan vittna om att hydrocele snabbt kan förvärras om kroppen utsätts för våld. Svullnaden kan då anta dramatiska proportioner.

Quick ändrar sig

Lagom till rättegången ändrar Quick sin historia. I domen står: ”Han uppfattade att Johans ena testikel satt högt uppe på vänster sida medan den andra var stor som på en vuxen man.”

Att Quicks beskrivning under de senaste sju åren varit ”märkvärdigt hopdragen” inte ”onormalt svullen” är nu glömt.

Del 12: Den mörka pojken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.