Johan Asplund

Quick fälls för mordet

Uppdaterad
Publicerad

Johan Asplunds föräldrar, som hela tiden varit övertygade om att Quick inte mördat deras son, förvånade många när de ställde sig bakom åtalet. Men snart stod det klart att föräldrarna, med hjälp av sitt målsägarbiträde Kerstin Koorti, på detta sätt skulle kunna vara med vid rättegången och ifrågasätta åklagarens bevisning.

Föräldrarna hade gång på gång påpekat avsaknaden av teknisk bevisning och kritiserat förhörsledarens arbete utan att vinna något gehör. Nu ville de slå hål på van der Kwasts åtal i rättssalen.

Men taktiken misslyckades, den 21 juni 2001 dömdes Quick för mordet på Johan. Han hade då befunnits skyldig till åtta mord.

Kritiserad dom

Trots att rätten fäller Quick för mord konstaterar man tidigt i beskrivningen av sin bedömning att man inget vet.

Ur domen:

”Inledningsvis konstaterar tingsrätten att det inte finns någon teknisk bevisning som binder Quick till Sundsvall vid tiden för brottet och det finns heller ingen utredning som fastställer vad som hänt med Johan Asplund.”

Men Quick har beskrivit omständigheter i Bosvedjan som kan stämma. Han har också beskrivit en tröja som liknar den som en av Johans grannar kan ha haft på sig den aktuella morgonen. Han har en minnesbild av ett grönt hus i Åvike som visar sig existera. Det tyngsta skälet till en fällande dom är dock att han, enligt tingsrätten, kunnat beskriva vissa detaljer på Johans kropp. Det är faktorer som gör att tingsrätten anser det ställt utom varje rimligt tvivel att Quick är skyldig.

– Fullständig skandal, vi har inte varit på samma rättegång, dom som har dömt och jag, sade Björn Asplund när dom meddelades.

– Jag tycker att det är väldigt underligt att man uttalar sig om och säger att man fäller Quick på hans egen berättelse. Han har ingen egen berättelse och det har ju kommit fram att han är ett terapioffer, sade Kerstin Koorti.

Christer van der Kwast var däremot nöjd med domen.

– Jag tycker att det är en utomordentligt väl avfattad dom, sade han.

Quick tar timeout

Mordet på Johan var det första Quick erkände men det blev det sista han dömdes för. Efter att ha kritiserats kraftigt i media och blivit kallad mytoman tog han en ”timeout” från samarbetet med van der Kwast och Penttinen. Detta meddelar Quick genom en debattartikel i Dagens Nyheter. Han byter dessutom tillbaka till sitt gamla namn och blir återigen Sture Bergwall.

Föräldrarna nekas prövning

Den 8 oktober 2001 överklagade föräldrarna tingsrättens dom, men vägrades prövningstillstånd. Eftersom domen, rent objektivt, utfallit till deras fördel ansåg hovrätten för Nedre Norrland att de inte hade rätt att få saken prövad i högre instans. De hade dessutom tilldömts ett stort skadestånd.

Varken Johan-fallet eller de sju andra mord Thomas Quick dömts för har prövats av hovrätt. Noterbart är också att Johan inte är officiellt dödförklarad. Detta trots att en enig tingsrätt fällt Thomas Quick för att ha tagit hans liv.

Del 5: Granskning av dom och utredning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.