Quick vallas i Bosvedjan

Vallning ger minnen

Uppdaterad
Publicerad

Från början har inte Quick några direkta minnesbilder från Bosvedjan morgonen den 7 november. Det lilla han kommer ihåg har han svårt att skilja från det besök han gjorde med sin läkare vintern 1992.

Men efter att han vallats i Bosvedjan under ledning av Kwast och Penttinen drygt sju år senare, 9 september 2000, börjar det klarna för Quick. Några veckor efter vallningen berättar han, via fax (!), om slamsugningsbilar, brummande ljud, barhuvade mopedister på trimmade mopeder och små barn.

Lisa

Quick kan i sitt fax, förvånansvärt detaljerat, återge ett möte mellan två kvinnor. En dam i femtioårsåldern klädd i beige kappa, hon ser ”kontorsdamaktig” ut. Damen ska ha mött en annan kvinna som ropat Lisa eller Elisabeth till henne. Han kan dessutom ange tidpunkten för detta möte till cirka 07.30. Under det första förhöret kunde han bara ange att han kom till Bosvedjan mellan 5 och 7 på morgonen.

Dessa uppgifter tas på fullaste allvar av utredarna. De hittar till slut en Lisa i Bosvedjan som kan ha befunnit sig på platsen. Att hon sedan inte är i femtioårsåldern eller ”kontorsdam” spelar inte någon roll, hon heter ju Lisa. Något bevis för någon slamsugningsbil hittar man inte, men den kan ju ha varit där.

Ingen har sett Quick

Att Quicks iakttagelser är väldigt allmänna och skulle kunna beskriva vilket svenskt bostadsområde som helst, vilken dag som helst, är inget som rätten besväras av. Tillsammans med Quicks uppgifter om den mörka pojken kommer man fram till följande:

”Tingsrätten finner sammantaget att Quick i utredningen lämnat ett flertal uppgifter som ger stöd åt hans påstående att han befunnit sig i Bosvedjan vid tiden för Johans försvinnande.”

I samband med Johans försvinnande hördes över 900 personer i Bosvedjan. Ingen av dessa hade sett någon som liknar Quick, eller hans påstått lånade bil.

Johans port

Under vallningen av Quick i Bosvedjan ska han beskriva var Johan och den mörka pojken bor någonstans.

Från vallningen:

Penttinen: – Och Johan kommer ut ifrån?

Quick: – Han kommer ut ifrån, som jag minns det, i den porten.

Penttinen: – I B-porten.

Quick: – Ja, ja.

Det finns ett litet fel i hans beskrivning. Johan bodde på Bågevägen 39C. I den porten placerar Quick den mörka pojken. Han bodde i verkligheten i uppgång 39D.

Del 14: Blodet i Åvike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.