Blå blev röd

Uppdaterad
Publicerad

Quick tog körkort först sju år efter Johans försvinnande. Både hans bror och syster uppger i förhör att de aldrig sett Quick bakom ratten på en bil före 1987. Men Quick uppger att han lånat en Volvo av en namngiven bekant i Falun för att ta sig till Sundsvall.

I det första förhöret hävdar Quick att bilen var mellanblå. I tre följande förhör är den ljusblå. Vid det tredje förhöret pekar Quick till och med ut en ljusblå kulör i färgprover som Penttinen tagit med sig från en färghandel. Efter att Quick pekat ut färgen talar Seppo Penttinen om för honom att den utpekade mannen inte ägt någon Volvo i den kulören. 

Ur förhören:

Penttinen: – Ja. Då tänker jag lämna ett annat besked åt dig och det är att vi pratat med [den utpekade mannen] sedan igår och då kunnat konstatera att han ägde inte någon sådan här blå Volvo under den här aktuella tiden.

Quick: – Hm.

Penttinen: – Hur ställer du dig till det?

Quick: – Ja, hur ska jag ställa mig till det, det är ju som det är i så fall.

Penttinen: – Ja, men du har ju alltså påstått att du lånat en blå Volvo av just [den utpekade mannen]?

Quick: – Ja

Sedan följer flera frågor där Penttinen försöker få fram om det inte kan vara någon annan person som lånat ut bilen. Genom att gå igenom Quicks arbetsplatser vid tiden kring mordet försöker han få Quick att dra sig till minnes någon som kan ha lånat ut sin bil. Penttinen namnger till och med en annan bekant till Quick. Thomas Quick vidhåller dock att det var den först utpekades bil han kört till Bosvedjan.

Drygt en månad senare säger Quick i ett förhör, efter att läkaren, Kjell Persson, hjälpt honom lite på traven; ”att våga minnas den exakta färgen på bilen var lite farligt”. 

Färgbyte

Men fem år senare är det tydligen inte farligt att minnas längre, då får bilen slutligen rätt kulör.

Ur förhören:

Quick: – Nej, jag förmodar att jag sagt att det var en röd Volvo.

Nu är utredarna av allt att döma nöjda, några kontrollfrågor om bilens färg ställs därefter inte.

Den utpekade mannen har hela tiden nekat till att ha lånat ut sin bil till Thomas Quick. Bilen undersöktes 1993 av polisens tekniker. De fann inga spår av blod någonstans i bilen.

Rätten tror inte på Quick

När Quick presenterar sin bilhistoria i tingsrätten är det ingen som tror på honom. Men det spelar ingen roll.

Så här skriver skriver tingsrätten i domen:

”Då XXXXX bestämt förnekat att han lånat ut sin bil till Quick och det inte finns någon närmare utredning till stöd härför är det inte utrett att så varit fallet. Tingsrätten bedömer emellertid, mot bakgrund av vad som framgår i tidigare domar om att Quick färdats långa sträckor i bil, inte att denna fråga är av någon avgörande betydelse.”

Polisens ihärdiga arbete att binda Quick till den utpekade mannens bil misslyckas. Men det spelar ingen roll eftersom rätten konstaterar att frågan om hur den körkortslöse Quick tog sig till Bosvedjan saknar betydelse. Han kunde lika gärna ha sagt att han åkt på en flygande matta.

Del 9: Ärr blev pigmentförändring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.