Granskning av dom och utredning

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot Quick har kritiserats hårt. Även förundersökningen och förhörsmetoderna har ifrågasatts.

Den fällande morddomen är med sina 21 sidor en osedvanligt tunn historia, inte bara i bokstavlig mening. Den tekniska bevisningen saknas helt. De vittnen som hörs är poliser och psykologer och läkare. Förutom i de fall som alldagliga företeelser i bostadsområdet Bosvedjan ska beläggas. Trots att Quick vallas på ett flertal platser där han ska ha gömt Johans kropp, eller delar av den, hittas inte minsta lilla spår.

Under rubriken ”Tingsrättens överväganden och bedömning” finns i domen följande citat:

”Quick har erkänt den åtalade gärningen. För att ett erkännande skall kunna läggas till grund för en fällande dom krävs dock att detta vinner stöd av övrig utredning.”

SVT Mittnytt har granskat domen, förhörsprotokollen och en del av förundersökningsmaterialet. Utgångspunkten har varit att visa vilket stöd som finns för de slutsatser som tingsrätten kommer fram till. 

De avgörande punkterna är: Beskrivningen av hur Johan var klädd, läkarnas påverkan, den bil Quick ska ha använt sig av, beskrivningen av Johans kropp, beskrivningarna av händelser i Bosvedjan och det faktum att Quick anger en medgärningsman.

Del 6: Osäker på Johans klädsel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.