Föräldrarna ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 november 2005 preskriberades ett eventuellt mord. Det hade då gått 25 år sedan Johan försvann. I drygt tolv av dessa hade hans föräldrar kämpat för att få bort Thomas Quicks namn från utredningen om vad som hänt deras barn.

Johans föräldrar hade dock inte gett upp sin kamp. Den 20 november 2006 lämnade Pelle Svensson, på begäran av föräldrarna, in en så kallad rättsutredning till Justitiekanslern, JK.

I utredningen hade Svensson Johan-fallet som utgångspunkt men utredningen berörde även de andra sju mord som Quick dömts för. Svensson ville att JK skulle utreda de tveksamheter som han menade fanns i domarna mot Quick. Anmälan till JK innehöll skarp kritik mot åklagare van der Kwast och förhörsledare Penttinen. Bägge anklagades för att ha begått allvarliga fel i sitt arbete.

JK utreder inte

Utredningen gjordes, enligt Anna-Clara, på uppmaning av JK. Trots detta gör Göran Lambertz aldrig någon noggrannare granskning av Pelle Svenssons påståenden. Bara åtta dagar efter att han fått rättsutredningen svarade han att samtliga domar mot Thomas Quick varit välgrundade.

”De domar som har meddelats mot TQ är i allt väsentligt mycket välskrivna och gedigna. De innehåller bl.a. omfattande redogörelser för den bevisvärdering som rätten har gjort. Det har inte heller framkommit något annat som gör att det finns anledning att närmare granska domstolarnas handläggning av de aktuella målen.” skriver JK i sitt utlåtande.

Även de kritiserade förundersökningarna fick godkänt av JK.

”När det som i detta fall rör sig om omfattande brottsutredningar är det i princip oundvikligt att det begås ett eller annat fel under förundersökningen. Justitiekanslern har pekat på vissa oklarheter som föreligger beträffande några av de aktuella förundersökningarna. Det kan även antas att det förekommer vissa brister i någon eller några av förundersökningarna. Den bild som Justitiekanslern har fått vid sin genomgång av handlingarna i ärendet är emellertid att förundersökningarna har bedrivits på ett i allt väsentligt godtagbart sätt.”  skriver Lambertz.

Del 16: Quick tar tillbaka allt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.