En av de misstänkta som greps den 25 april i Gävle. Nu åtalas fyra i människorov-målet. Foto: SVT

Hölls fången och torterades

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas tre personer misstänkta för människorov, för att ha fört en man från Borås till Gävle under pistolhot och misshandlat honom.

De tre som åtalas för människorov är en 27-årig man från Borås, en 23-årig kvinna från Ulricehamn samt en 33-årig man från Gävle. De har suttit frihetsberövade sedan 25 april då de greps.

De tre har enligt åklagarens stämningsansökan under 23 till 25 april 2015 tagit med sig en man mot hans vilja, och under kniv- och pistolhot tvingat honom att följa med i en bil från en parkeringsplats i Borås, via en adress i Borås och vidare till en adress i Gävle.

Kidnappningen i Borås

I Gävle hölls han inspärrad tills han lyckades fly från lägenheten den 25 april. Uppsåtet enligt åklagaren var att skada mannen, att tvinga honom att utföra tjänster och att utöva utpressning. De tre har tillsammans planerat gärningen, hävdar åklagaren.

Under färden och under vistelsen i Gävle har mannen blivit misshandlad med slag och med kniv, och hotad till livet om han inte körde till Gävle för att hämta narkotika som han sedan skulle tvingas att sälja.

Tortyrliknande

I lägenheten som tillhör den 33-årige åtalade Gävlebon har den kidnappade mannen hållits inspärrad under tortyrliknande förhållanden. Han har blivit hotad med döden och att han skulle få sina fingrar avklippta. Han har bland annat blivit bunden, fått munnen tejpad med silvertejp, och man har hällt hett och kallt vatten på honom. Han har också tvingats inta narkotika och handsprit.

Mannen har också den 24 april tvingats ta ut pengar ur bankomater, 3 100 kronor, för att ge till två av de åtalade.

De åtalade för människorov nekar till brott.

En 44-årig man från Gävle åtalas för försök till olaga frihetsberövande. Han blev kallad till lägenheten för att övervaka den kidnappade mannen, men greps där av polisen den 25 april. Han häktades också men blev släppt den 1 juni.

Den 27-årige mannen från Borås åtalas också för brott mot knivlagen och för skadegörelse, då han ska ha slagit sönder inredningen i ett rum inne på Gävle tingsrätt den 28 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningen i Borås

Mer i ämnet