Explosion och brand i industribyggnad i Gävle. Foto: Roger Nilsson/SVT

Storbranden inte anlagd

Publicerad

Allting tyder på att den explosionsartade branden på Näringen i Gävle förra veckan, orsakades av ett tekniskt fel.

Det var förra torsdagen som det inträffade en kraftig explosion på industriområdet Näringen i Gävle. Explosionen ägde rum i en industribyggnad fylld med brandfarliga varor, bland annat gasflaskor. Branden spred sig snabbt och ledde till ytterligare explosioner.

Brandförsvaret hade problem att få elden under kontroll eftersom det ligger en vattentäkt i området som riskerades att förorenas om de skulle vattenbegjuta brandhärden.

Brand på industriområde i Gävle

Inte anlagd

Nu har en tekninsk undersökning av brandplatsen gjorts och det mesta tyder på att branden inte var anlagd.

Garaget hade både 380 och 220 volt indraget i garaget, och en hel del elektriska komponenter. Under den tekniska undersökning som gjorts har alltså inte gett något stöd för att branden skulle vara anlagd.

– Inget tyder på något annat än ett teknisk fel  i nuläget, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen till SVT Nyheter Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på industriområde i Gävle

Mer i ämnet