20 september sköts en man vid den gamla pipfabriken i Hyllstofta. Foto: Heléne Bengtsson

Missnöje med Bandidosdom

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan friade Helsingborgs tingsrätt två Bandidosmedlemmar och en medlem i mc-klubben Rock Machine som hade åtalats för mordförsök på en ledare i den sistnämndes gäng. Nu har i princip alla inblandade överklagat domen till hovrätten.

Mordförsöket på gängledaren ägde rum i Hyllstofta utanför Klippan i höstas. I samband med det skadades även en annan person i Rock Machine. Tre män häktades och åtalades sedan för bland annat mordförsök och medhjälp till mordförsök. Men eftersom tingsrätten ansåg att åklagaren inte lyckats knyta de misstänkta till brottsplatsen och att det dessutom fanns flera troliga händelseförlopp friades de tre männen från den åtalspunkten.

Två av dem dömdes för att ha gjort sig skyldiga för grovt narkotikabrott, brott mot trafikförordningen och grovt vapenbrott. En av Bandidosmedlemmarna friades helt och han är nu den enda som inte överklagat sin dom.

Mordförsök på mc-ledare

Vill ha skadestånd

De två andra männen vill frias helt från sina domar. Den ene tillägger att om hans dom för brott mot trafikförordningen inte ogillas borde han åtminstone få ett betydligt lägre fängelsestraff än de tre år och sex månader han dömdes till i tingsrätten.

De två målsägandena har också överklagat. De är missnöjda med den friande domen och vill tillsammans få igenom ett skadestånd på totalt 190.000 kronor från de tre misstänkta männen.

Dessutom har överklaganden kommit in till hovrätten från två andra män som i samband med händelsen i höstas fick se sina motorcyklar beslagtagna av polisen. De vill helt enkelt ha tillbaka sina motorcyklar.

Det finns ännu inte något datum för när rättegången i hovrätten kommer att inledas, men eftersom en av de dömda männen fortfarande sitter häktad kommer målet att få förtur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på mc-ledare

Mer i ämnet